Solutii

VIDEO: Cum se reciclează dozele de aluminiu şi de ce este un beneficiu pentru mediu

5
min
10/2/2023

Nu doar planeta are de câștigat din reciclarea aluminiului, ci și oamenii.

Produsele alimentare și băuturile pe care le cumpărăm zi de zi sunt ambalate deseori în cutii din aluminiu, material care poate fi reciclat la infinit în vederea fabricării unor recipiente noi.

Reciclarea aluminiului prezintă o importanță deosebită pentru diminuarea volumului de energie și gaze de seră emise în atmosferă, astfel că nu doar planeta are de câștigat, ci și oamenii.  

Aluminiul poate fi reciclat și fără a-şi pierde proprietățile, reciclarea acestui material fiind unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru mediul înconjurător.

Mai poţi citi şi: Anunţul făcut de primăria lui Clotilde Armand despre terenul pentru care a fost amendată de Garda de Mediu

Reciclarea este esențială pentru o dezvoltare durabilă. Ea permite resurselor să fie salvate și cantitatea de deșeuri să fie redusă. Dozele din aluminiu reprezintă cel mai reciclat ambalaj din lume și pot fi reciclate la nesfârșit, fără a-și pierde din proprietăți, potrivit ONG-ului Alucro, care promovează reciclarea dozelor de aluminiu.

Procesul de reciclare a aluminiului

• Dozele din aluminiu colectate sunt transportate la centrele de colectare unde sunt separate de resturile de metal, sticlă, plastic, hârtie, etc. După cântărire sunt trimise spre fabricile de reciclare specializate.

• Procesul propriu-zis de reciclare prezintă patru etape principale:

- mărunțirea dozelor în bucăți foarte mici, de mărimea unei monede

- înlăturarea design-ului (imagini, înscrisuri ) care se face cu aer cald

- topirea intr-un cuptor la temperatura de 750 grade Celsius

- turnarea în formă de lingou. Fiecare lingou cântărește 27 de tone, măsoară 15 metri lungime şi din el se pot produce 1,5 milioane de doze din aluminiu

• Lingourile sunt supuse unei temperaturi de 600 de grade Celsius şi apoi răcite și subțiate până ajung la grosimea unei doze de aluminiu.

• Foaia de aluminiu se introduce în presă și se toarnă în forma specifică de doză. Apoi este tratată cu un lac special pentru a nu interacționa cu printing-ul și se usucă într-un cuptor special.

• Dozele sunt curățate cu aer sub presiune și apă. Aerul este extras în același timp și dozele sunt umplute cu dioxid de carbon (CO2). Apoi se adaugă conținutul. În fiecare minut se pot umple aproximativ 200 de doze noi.

Mai poţi citi şi: FOTO VIDEO Cum a reuşit o tânără să deschidă o afacere sustenabilă unică în Bucureşti. „Nu există coş de gunoi”

Beneficiile reciclării dozelor din aluminiu

• Aluminiul are calități de reciclare unice: calitatea aluminiului nu scade prin reciclare, astfel că materialul poate fi reciclat în mod repetat.

• Aluminiul reciclat economiseşte energie: retopirea aluminiului folosit economisește până la 95% din energia inițială necesară producerii de materie primă.

• Reciclarea aluminiului este viabilă din punct de vedere economic: folosește mai puțină energie și este auto-susținută datorită valorii ridicate a aluminiului folosit.

• Prin reciclare se economisesc 97% din emisiile de gaze cu efect de seră generate în procesul de producție primară.

• Reciclarea unei tone de aluminiu economisește nouă tone de emisii de dioxid de carbon (CO2) și patru tone de bauxită, materia primă din care este fabricat aluminiul.

 Știați că:

• Reciclarea unei singure doze de aluminiu poate economisi energia necesară funcționării unui televizor timp de trei ore sau pentru alimentarea unui bec de 100 watti timp de 20 de ore.

• Reciclarea unui kilogram de aluminiu economiseşte opt kilograme de bauxită, patru kilograme de produse chimice și 14 kilowatti ora de electricitate

• Reciclarea aluminiului necesită doar 5% din energie și produce 5% din emisiile de CO2, comparativ cu producția primară și reduce deșeurile care ajung în gropile de gunoi.

• Multe păduri tropicale pot fi salvate, întrucât majoritatea minereului folosit pentru producerea cutiilor de aluminiu provine din aceste regiuni.

Foto: Freepik