Stiri

Valurile de căldură ar putea contribui la problemele energetice din Europa

8
min
13/6/2022

Temperaturile ridicate vor duce la o creștere a cererii de energie electrică pentru răcire. Seceta din Spania a redus deja producția de energie prin hidrocentrale.

Căldura extremă, care afectează săptămâna aceasta Peninsula Iberică, a adus, în unele părți ale Spaniei, temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Temperaturile înregistrate sunt și cu 7-9 grade Celsius mai mari decât media sezonieră din unele regiuni, precum Andalucia.

Vremea caldă și uscată a agravat problemele cu seceta în regiune. La începutul acestei veri, multe rezervoare de apă înregistrează deja niveluri extrem de scăzute de stocare.

Temperaturile ridicate vin, în condițiile în care iarna trecută a fost una foarte uscată, în special în lunile ianuarie și februarie. Mai mult, și luna mai a fost una foarte secetoasă.

Citește și: ANALIZĂ Cum reducem CO2 din atmosferă - păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană 

Conform unei analize realizate de cotidianul britanic The Guardian, Spania generează însă mai mult de 10% din electricitate prin hidrocentrale. De aceea valul de căldură de acum va avea unele implicații serioase pentru producția de energie. În aceste condiții, specialiștii se așteaptă la o creștere a prețurilor energiei electrice.

Dar vremea  uscată și caldă se deplasează spre est în cursul acestei săptămâni. Apoi se îndreaptă către nord-vestul și centrul Europei, înainte de a ajunge în săptămâna următoare în Europa de Est.

Citește și: Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

Temperaturile sunt de așteptat să atingă 30 de grade Celsius în multe zone, depășind cu 7-10 C  normalul sezonier în multe regiuni din Europa.

Iar valul de căldură va duce la o creștere a cererii de energie pentru răcire în unele părți ale Europei. Va crește, de asemenea, și temperatura apei râurilor utilizate pentru răcirea centralelor nucleare de pe continent.

În trecut, EDF din Franța a trebuit să oprească unele dintre reactoarele lor nucleare din cauza căldurii și a temperaturilor în creștere pe fluviului Ron. Asta, deși o astfel de operațiune este mai des întâlnită în iulie și august, decât la mijlocul lunii iunie.

Continentul american se confruntă cu probleme similare

De cealaltă parte a Atlanticului, de la începutul lunii iunie, zone mari din centrul și estul Statelor Unite s-au confruntat cu condiții secetoase similare cu cele din Europa. Părțile vestice ale continentului american se confruntă deja cu cea mai caldă și mai uscată vreme din istorie.

Cu toate acestea, o schimbare are loc în această săptămână, deoarece căldura se formează în câmpiile centrale și se extinde spre est, ceea ce probabil va duce la o vreme neobișnuit de caldă în prima jumătate a acestei săptămâni, care va bate multe recorduri istorice de temperatură.

Mai târziu, săptămâna viitoare și în weekend, un front rece va împinge valul de căldură de la vest la est, aducând o oarecare ușurare în părțile centrale ale Statelor Unite.

Sursa foto: PxHere