Stiri

Valuri de căldură vor lovi Europa din cauza scăderii indicelui AMOC

3
min
3/3/2021

AMOC este un sistem de curenți oceanici care transportă apă de la suprafața Golfului Mexic până în nordul Atlanticului.

Aici apa se răcește, devine mai sărată și se scufundă, iar apa caldă din Caraibe vine să împrospăteze oceanul. Această mișcare de circulație, împreună cu curenții de aer cald transportă umiditate în Marea Britanie și Vestul Europei. Circulația Oceanului Atlantic care stă la baza Curentului Golfului (Gulf Stream) este la cel mai scăzut nivel din ultima mie de ani, iar The Guardian analizează posibilele cauze, printre ele numărându-se schimbările climatice. Oamenii de știință avertizează că dacă încălzirea globală se va accentua în ritmul de acum, intensitatea AMOC se va reduce mult până la finalul anului 2099, iar acest fapt va avea consecințe dezastruoase pentru natură și omenire.

Studiul mostrelor de gheață din Groenlanda au scos în evidență faptul că “un curent atât de slab n-a mai fost observat de mai bine de 1000 de ani”, după cum spun oamenii de știință de la Universitatea Maynooth din Irlanda. Stefan Rahmstorf, parte a Institutului Potsdam pentru Cercetare a Impactului Climatic, care este coautor al studiului publicat în revista Nature Geoscience, a declarat pentru The Guardian: “Riscăm să declanșăm (un punct critic) în acest secol, iar circulația va descrește în următorul secol. Este foarte puțin probabil că l-am declanșat deja, însă dacă nu oprim încălzirea globală, este din ce în ce mai probabil că îl vom declanșa. Consecințele acestui lucru sunt atât de mari că chiar și 10% șanse de a provoca un colaps ar fi un risc inacceptabil”.

Vestea și mai proastă este că dacă vor crește emisiile de gaze cu efect de seră, acest colaps s-ar putea întâmpla mult mai repede de 2099, iar studiul Nature Goescience reliefează clar faptul că acțiunile umane sunt de vină. Printre urmările acestui fenomen sunt valurile de caniculă care vor lovi Europa în următorii ani, precum și afectarea profundă a ecosistemelor și a multor specii de plante și animale din Oceanul Atlantic.