Stiri

USR a depus un proiect de lege pentru „acces real” la pădurile din România. Cum au reacționat românii

7
min
22/12/2022

Proiectul depus are obiectivul de a modifica articolul 54 din Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic.

USR a depus un proiect de lege prin care cei care vor să viziteze pădurile din România ar putea avea „acces real” la acestea, potrivit deputatei Diana Buzoianu.

Proiectul depus are obiectivul de a modifica articolul 54 din Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic, astfel că aceasta să prevadă că „accesul public pedestru în pădure este permis, pe răspunderea celui care intră în pădure”.

În prezent, articolul arată că „accesul public în pădure este permis numai în zone amenajate şi pe trasee marcate în acest sens”, iar „accesul public în pădure cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul proprietarului sau al administratorului pădurilor proprietate publică a statului”, potrivit site-ului Camerei Deputaților.

„Vreți să mergeți să vă plimbați prin pădurile din România? În multe cazuri veți găsi drumuri blocate, bariere cu lacăt puse, semne de interzis. Asta ne dorim să schimbăm. Astăzi am depus, alături de Aurel Oprinoiu, un proiect de lege prin care ne dorim să oferim un acces real celor care vor să viziteze pădurile din România” a anunţat deputata USR-PLUS de București marţi, 20 decembrie.

„Deși legea ne permite, teoretic, să avem acces în pădurile din țară, tot legea ne dă și foarte multe condiții: putem vizita pădurile numai în zone amenajate, pe trasee şi poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere şi în pădurile cu funcţii de protecţie, predominant sociale. Așadar, în practică, românii nu au voie să viziteze majoritatea absolută a pădurilor din România.

Asta pentru că un număr infim de păduri au trasee marcate sau sunt considerate cu rol social. E normal să recunoaștem rolul social, de recreere al pădurilor”, a adăugat Buzoianu.

Reacții după ce USR a depus proiectul de lege pentru „acces real” la păduri în România

Organizaţia neguvernamentală Agent Green i-a mulțumit deputatei, adăugând: „Pădurea este a noastră, a fiecăruia. Funcția socială de recreere trebuie redată cetățenilor”.


„Felicitări pentru inițiativă, este super. Nici nu ar trebui să existe așa ceva, ce e spațiu public, e spațiu public, nu trebuie să fii îngrădit nicicum. Pădure, plajă, orice e sălbatic, ar trebui să fie accesibil, cu mențiunea că trebuie să protejezi natura, nu ai voie să distrugi, să faci focul aiurea, să arunci gunoaie, reguli de bun simț care să fie respectate sub pedeapsa unor amenzi usturătoare în caz contrar. Dar, oricum ar fi, legea e binevenită”, a spus un utilizator Facebook.

„Nu cred că e bine, deoarece la noi, unde avem un petec de pădure, băgăm repede un grătar sau ne plimbăm în mijlocul pădurii și mai băgăm o țigară pe care o aruncăm neglijent și să ne ferească cel de sus când vor apărea incendii peste tot. Era bun în prima etapă un permis de circulație în păduri obținut în urma unor instructaje specializate”, a spus un altul.

„Ocupați-vă de altceva, nimeni nu interzice accesul într-o pădure dacă vrea să se plimbe! Ceva de genul... tăieri ilegale, împroprietăriri ilegale...”, a adăugat un al treilea utilizator.

Sursa foto: Facebook/ Agent Green