Stiri

Uniunea Europeană, măsuri concrete de reducere a emisiilor de carbon de către companiile aeriene

7
min
20/12/2022

Consiliul şi Parlamentul au ajuns recent la un acord politic provizoriu cu privire la acest dosar.

Consiliul European a adoptat, luni, o decizie privind notificarea cerinţelor de compensare aferente CORSIA (Schema de compensare şi de reducere a emisiilor de carbon pentru aviaţia internaţională), care urmăreşte să contribuie la obiectivele ambiţioase la nivel mondial în direcţia neutralităţii climatice, informează un comunicat de presă.

CORSIA și OACI

CORSIA este un mecanism mondial de reducere a emisiilor de CO2 generate de aviaţia internaţională adoptat de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) în 2018, la care statele membre ale Uniunii s-au angajat să participe încă din etapa-pilot, care a început în ianuarie 2021.

Decizia adoptată luni permite statelor membre să îşi îndeplinească prima obligaţie anuală de a notifica operatorilor cu sediul în Uniune cerinţele lor de compensare aferente CORSIA, în conformitate cu angajamentele lor internaţionale în cadrul OACI.

"UE va pune acum în aplicare cerinţele aferente schemei de compensare a emisiilor de dioxid de carbon, ceea ce va constitui un pas înainte către atingerea neutralităţii climatice până în 2050.

Combaterea schimbărilor climatice este o responsabilitate colectivă mondială, iar UE sprijină pe deplin eforturile multilaterale din cadrul OACI de reducere a impactului transportului aerian internaţional asupra climei", a declarat ministrul ceh al Transporturilor, Martin Kupka.

ETS pentru aviație

Alte obligaţii aferente CORSIA sunt puse în aplicare în legislaţia UE prin revizuirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) pentru aviaţie, care face obiectul unei alte propuneri a Comisiei.

Consiliul şi Parlamentul au ajuns recent la un acord politic provizoriu cu privire la acest dosar. Aceste iniţiative se înscriu în contextul tranziţiei verzi şi urmăresc să limiteze impactul asupra climei al transportului aerian internaţional.

Decizia CORSIA va permite statelor membre să îşi onoreze angajamentele internaţionale şi să îşi îndeplinească obligaţiile de notificare în conformitate cu normele stabilite de OACI până când colegiuitorii vor adopta noi norme în cadrul revizuirii ETS pentru aviaţie şi până la transpunerea acestora în legislaţia statelor membre.

OACI a convenit în 2018 asupra CORSIA, cu scopul de a limita emisiile de gaze cu efect de seră provenite din aviaţia internaţională la nivelurile înregistrate de acestea în 2019-2020, anterior perioadei COVID. Această schemă vine în completarea unui pachet mai amplu de măsuri, printre care se numără îmbunătăţiri ale tehnologiei utilizate în domeniul aeronautic, îmbunătăţiri de natură operaţională şi utilizarea combustibililor de aviaţie durabili.

Obligaţiile aferente CORSIA au devenit deja aplicabile. Cerinţele de monitorizare, raportare şi verificare referitoare la emisiile de dioxid de carbon generate de zborurile internaţionale se aplică de la 1 ianuarie 2019. Aceste obligaţii au fost puse în aplicare în dreptul UE prin intermediul legislaţiei secundare.

Cerinţele de compensare aferente CORSIA se aplică de la 1 ianuarie 2021. Participarea statelor la etapa-pilot (2021-2023) şi la prima etapă (2024-2026) ale CORSIA este voluntară. În iunie 2020, Consiliul a adoptat o decizie care stabileşte participarea statelor membre ale UE la CORSIA de la începutul fazei sale voluntare, la 1 ianuarie 2021.

Sursa foto: PxHere