Stiri

Un „tsunami de gunoi” ajuns pe plajele din Honduras pune în pericol viața sălbatică și economia locală

3
min
12/10/2020

PET-urile și ambalajele de plastic poluează plajele tropicale ale Omoa din nordul Hondurasului.

Oficialii din Honduras au declarat că deșeurile provin dela gura râului Motagua din vecinătatea Guatemalei, iar acestea pun în pericol turismul pe care îl atrag plajele din zonă. „Acest val de gunoi care a venit de la râul Motagua ne-a surprins cu adevărat și, chiar dacă a provocat probleme nu a oprit activitățile noastre”,  a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Mediului, Liliana Rivera. „Ne-am angajat să ne curățăm plajele și să le menținem curate, dar cerem autorităților din Tegucigalpa, capitala Hondurasului, să ia măsuri drastice, acțiuni pentru a găsi o soluție permanentă la această problemă”,  a mai adăgat Rivera.

Între timp, guvernul din Honduras a cerut Guatemalei să oprească valul de plastic de care este responsabilă, coform Voice of America. În 2019 a fost raportată pentru prima dată această problemă care a devenit între timp un dezastru ecologic. Marea din pastic este alimentată de faptul că Guatemala are puține depozite de deșeuri gestionate sau stații de tratare a apelor uzate. În 2017, după ce guvernul din Honduras a amenințat cu un proces legat de poluarea care a ajuns la plajele sale, guvernul guatemalian a instalat un „gard bio” în râu pentru a opri o parte din deșeuri. Gardul este realizat din sticle de plastic legate împreună cu plase de plastic.

La nivel mondial, râurile reprezintă o sursă majoră de poluare cu plasticul oceanului: 90%  din acesta provine din doar 10 râuri, conform cercetărilor oamenilor de știință în anul 2017. Problema poluării râurilor este din ce în ce mai stringentă. Un studiu publicat în iulie a arătat că în jur de 11 milioane de tone de plastic întră în mediul marin în fiecare an și că numărul va crește la 29 de milioane de tone până în 2040, dacă nu se iau măsuri. Plasticul este o problemă majoră pentru viața marină. Păsările, broaștele țestoase și mamiferele marine se pot încurca în plastic sau îl pot mânca, ducând la strangulare, sufocare sau deces. S-a estimat că plasticul ucide un milion de animale marine în fiecare an și că jumătate dintre  țestoasele din mări și oceane au înghițit cel puțin un obiect de plastic.

Credit foto: Daily Mail