Solutii

Un start-up din India face plăci de gresie și faianță din carbonul extras din aerul poluat

3
min
11/1/2021

Printre clienții lor se numără branduri globale de modă și firme de arhitectură din India, inclusiv un magazin Adidas din Mumbai, modernizat cu astfel de plăci.

În India se află 21 din 30 cele mai poluate orașe din lume, iar aerul toxic de acolo omoară mai mult de un milion de oameni pe an. O contribuție importantă o au fabricile de cărămizi - care reprezintă 20% din emisiile de carbon negru la nivel global. India este al doilea mare producător de cărămidă din lume.

Șocat de rolul acestei industrii la poluarea mondială, arhitectul indian Tejas Sidnal a lansat un start-up cu care și-a propus să o facă mai sustenabilă. Business-ul Carbon Craft Design utilizează carbonul negru, extras din aerul poluat, pentru a crea plăci de faianță și de gresie.

Reducerea poluanților precum carbonul negru (care se găsește în PM2,5) ar putea încetini încălzirea globală și ar îmbunătăți calitatea aerului, spun experții. Pentru a crea plăcile din carbon, Carbon Craft Design a colaborat cu Graviky Labs, o companie indiană care a creat anterior „Air Ink”, o tehnologie care captează funinginea de carbon de la mașini și fabrici și o transformă în cerneală și vopsea.

Graviky Labs folosește un dispozitiv de filtrare pentru captarea funinginii de carbon din combustibili fosili, elimină contaminanții precum metalele grele și praful din funingine și trimite carbonul purificat sub formă de pulbere către Carbon Craft Design. Start-up-ul amestecă apoi acest carbon deșeurile de ciment și marmură din cariere, pentru a produce plăci monocromatice. Compania și-a propus, pentru viitor, ca fiecare țiglă să conțină cel puțin 70% deșeuri. Vinde apoi plăcile arhitecților și comercianților cu amănuntul, cu 29 de dolari pe metru pătrat - un preț ridicat în comparație cu plăcile ceramice obișnuite.

Pe măsură ce compania extinde producția, Sidnal speră să scadă prețurile și să producă o gamă mai ieftină de plăci de carbon. „Vrem să lovim sectorul accesibil”, spune el. „Durabilitatea nu este doar pentru elită”.

Printre clienții Carbon Craft Design se numără branduri globale de modă și firme de arhitectură din India. În noiembrie 2020, compania a modernizat un magazin Adidas din Mumbai, acoperind pereții și podeaua cu plăcile sale din carbon.