Stiri

Un refugiu vital pentru vietățile sălbatice rare este cea mai poluată insulă din lume

8
min
15/9/2020

În ciuda eforturilor voluntarilor de a curăța locul, 95% din plastic este încă acolo.

Apele Oceanului Indian au purtat 512 tone de plastic în zona Aldabra, al doilea cel mai mare atol de corali din lume. Atolul este o formațiune geologică de formă mai mult sau mai puțin circulară care înconjoară o lagună formată din depunerea scheletelor de corali. Naturalistul David Attenborough a descris acest loc ca fiind „una din ultimele comori naturale din lume”.

Anul trecut, voluntari de la The Queen's College, Universitatea Oxford și Seychelles Islands Foundation și-au petrecut trei săptămâni în Aldabra pentru a curăța locul. Au reușit atunci să adune 25 de tone de plastic.

Recent, în urma unor noi calcule publicate în revista Nature Scientific Reports, organizatorii au anunțat că, în ciuda eforturilor lor, 95% din plastic este încă acolo. Și că ar fi nevoie de încă 18.000 de ore de muncă pentru colectarea deșeurilor rămase și transportarea lor cu vaporul către un alt grup de insule, Seychelles, la 1.126 de kilometri depărtare, pentru a fi gestionate corect. Costul unei astfel de operațiuni a fost estimat la 39 milioane de euro.

Imaginați-vă că unul din cele mai cunoscute muzee din lume ar fi acoperit de gunoaie care ar degrada valoarea tablourilor. Este exact același lucru”, a declarat April Burt, cercetătorul principal al lucrării, de la Universitatea Oxford. „Acestea sunt probleme pe care le creăm peste tot în lume. Aceste deșeuri nu sunt generate de Seychelles, deci de ce trebuie să acopere ei costurile?”, a întrebat el retoric.

Potrivit Sky News, țestoasele au fost văzute mâncând spună de polistiren, păsările și-au prins ciocurile în inele de plastic de la sticle, iar microplasticul este cunoscut ca având un efect negativ asupra vietăților marine.

Conform raportului, plasticul rămas constă în special în plase de pescuit aruncate de navele de pescuit din Europa, care prind ton din Oceanul Indian.

La fel ca în cazul crizei climatice, statele insulare mici se află în prima linie în abordarea impactului acțiunilor în care au jucat un rol foarte mic. Este timpul ca această inegalitate să fie abordată cu asistență financiară directă pentru a remedia și ameliora aceste amenințări”, a completat Lindsay Turnbull, un alt cercetător de la Oxford.