Stiri

Un parc național din Bolivia conține peste 330 de specii de pești, dintre care 35 sunt noi

3
min
25/1/2023

Arapaima (Arapaima gigas) este unul dintre exemplare, un gigant invaziv care respiră pe gură, cântărește mai mult de 200 kg și are o lungime de peste 3 metri.

Numărul de specii de pești înregistrate într-un parc național din Bolivia, mai precis Parcul Național Madidi și Zona de Management Natural Integrat (PNANMI), s-a dublat, ajungând la 333 de specii; până la 35 de specii sunt noi pentru știință.

Studiul a fost realizat în cadrul expediției Identidad Madidi, condus de Societatea pentru Conservarea Faunei Sălbatice, din New York, iar rezultatele au fost descrise în Neotropical Hydrobiology and Aquatic Conservation.

Gigant de 200 kg și lung de trei metri

Dimensiunile speciilor variază, începând cu arapaima (Arapaima gigas), un gigant invaziv care respiră pe gură, care cântărește mai mult de 200 kg și are o lungime de peste 3 metri; până la peștele killi (Anablepsoides beniensis), abundent sezonier, din familia Rivulidae, găsit în bazinele din savanele naturale, care are doar 1,5 centimetri lungime.

Poți citi și: Lanțurile scurte de aprovizionare, o soluție pentru sisteme alimentare durabile, spune Ministerul Agriculturii

Lista include, de asemenea, cei mai atractivi pești din Amazon, dorado aurii (Salminus brasiliensis), precum și somnul Goliat amazonian (Brachyplatystoma filamentosum) și micul somn-chipi-chipi (Trichomycterus barbouri), a cărui migrație colectivă masivă este un fenomen local.

Un alt pește killi (Orestias sp.) se găsește în unele dintre cele mai înalte lacuri din Anzi, la 4.300 de metri în Madidi; în timp ce în iazurile stagnante ale minunatuluise găsește peștele-cuțit-cu-bandă (Gymnotus carapo) și anghila de mlaștină (Synbranchus madeirae); iar în cursurile cu curgere rapidă se găsesc mai multe specii de somn gol (Astroblepus spp.), inclusiv câteva specii probabil noi pentru știință.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Citron / CC-BY-SA-3.0