Stiri

Un nou acord „istoric” al planetei, de data aceasta pentru biodiversitate. Dar nu există nici o garanție

9
min
20/12/2022

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a salutat, luni, "rezultatul istoric" de la Montreal.

Conferinţa ONU pentru biodiversitate (COP15) de la Montreal s-a încheiat luni cu un acord pe care mulţi îl consideră istoric întrucât încearcă să stopeze distrugerea naturii şi să împiedice producerea celei de-a şasea extincţii în masă de pe Terra, informează AFP.

Borna 2050

Prezentăm mai jos primele reacţii după semnarea acestui acord: Huang Runqiu, preşedintele chinez al COP15: "După patru ani de muncă, am ajuns la capătul călătoriei noastre. Ştiu că avem în faţa noastră roadele acestei munci.

Avem în mâinile noastre un ansamblu de măsuri care pot să ne ghideze să lucrăm împreună pentru a frâna şi a inversa tendinţa de pierdere a biodiversităţii şi să punem natura pe calea recuperării sale, pentru bunăstarea tuturor popoarelor lumii".

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a salutat, luni, "rezultatul istoric" de la Montreal şi a felicitat comunitatea internaţională pentru "o foaie de parcurs ce vizează protejarea şi restaurarea naturii".

Subliniind că acest acord îl "completează" pe cel de la Paris pentru climă, şefa executivului european a spus că "omenirea dispune de acum înainte de două câmpuri de acţiune pentru a merge spre o economie durabilă până în 2050".

Virginijus Sinkevicius, comisar european pentru Mediu: "Acest acord poate cu adevărat să schimbe datele problemei. Bineînţeles, de acum va trebui să trecem de la planurile pe hârtie la implementarea lor.

Este, în general, partea cea mai dificilă. Ar fi putut fi un document încă şi mai puternic, dar, încă o dată, trebuie să recunoaştem că este vorba despre un compromis".

„Momentul Paris” pentru biodiversitate

Steven Guilbeault, ministrul Mediului din Canada: "Avem în sfârşit <momentul Paris> pentru biodiversitate, aici, la Montreal... este cu adevărat un moment istoric".

Christophe Bechu, ministrul francez pentru Tranziţiei Ecologică: "Avem un acord care include pesticidele, un acord care spune că va trebui să eliminăm subvenţiile nefaste pentru biodiversitate, avem angajamente financiare care se dublează între acum şi 2025 şi se triplează până în 2030, este ceva cu adevărat istoric". Acum, "fiecare va trebui să fie la înălţimea acestui acord pentru a dovedi că nu este un acord doar pe hârtie", a adăugat ministrul francez.

Steffi Lemke, ministrul german al Mediului: "Decizia de la Montreal deschide calea spre un fel de scut de protecţie pentru resursele noastre vitale. Comunitatea internaţională a decis să pună în sfârşit capăt extincţiei speciilor.

După negocieri lungi şi intense, am ajuns la un acord final marcat de determinare. Protejând natura, ne protejăm pe noi înşine şi le asigurăm, de asemenea, copiilor noştri un mediu în care se va putea trăi bine".

WWF și FIAB, optimism moderat

Veronique Andrieux, director general al WWF France: "Până în urmă cu trei zile, nu puteai să iei statele în serios când ele spuneau că voiau un acord pentru protejarea biodiversităţii.

În această seară, după negocieri ministeriale intense, au fost aduse garanţii pentru a reuşi să protejăm şi să restaurăm biodiversitatea până în 2030: angajamentul ţărilor de a proteja 30% din pământuri şi mări, restaurarea ecosistemelor degradate, reducerea cu 50% a riscurilor legate de pesticide, desfăşurarea unor soluţii bazate pe natură.

Toate aceste angajamente vor necesita o monitorizare foarte strictă, iar WWF îndeamnă ţările să se mobilizeze la cel mai înalt nivel în următorii ani pentru a dubla eforturile şi a accelera acţiunile naţionale pentru biodiversitate".

Forumul internaţional autohton pentru biodiversitate (FIAB). Reprezentanţii FIAB s-au felicitat pentru adoptarea unui text "care conţine articole puternice despre respectarea drepturilor popoarelor autohtone", inclusiv în ceea ce priveşte "amenajarea teritoriului", conservarea zonală, utilizarea durabilă cutumieră, cunoştinţele tradiţionale, participarea şi respectarea drepturilor popoarelor autohtone şi ale comunităţilor locale asupra pământurilor.

Sursa foto: Wikimedia Commons