Stiri

Un mistreț alb a fost filmat în pădurile din Caraș-Severin

3
min
27/11/2020

Astfel de cazuri, rare de altfel, au fost semnalate cu precădere în vestul Ungariei.

Asociația Wild Caras-Severin a surprins cu camerele montate în păduri un grup 10 porci mistreți, dintre care unul era alb. Pentru România, această apariție este una rară, însă astfel de cazuri au fost semnalate cu precădere în vestul Ungariei. Biologii nu exclud posibilitatea unei migrații din țara vecină.

Cât despre explicația coloritului porcului mistreț, părerile sunt împărțite.

Unii specialiști susțin că e o mutație genetică și o întâlnim la multe alte specii, alții susțin că în cazul acesta ar fi vorba de o încrucișare. Interesant e că, deși facem monitorizare de peste 10 ani, la mistreț nu am întâlnit până anul acesta exemplare albinoase. În vară am mai filmat două exemplare, în aceeași turmă, dar atunci am pus puțin lucrurile și pe seama faptului că bătea soarele foarte tare și accentua diferența de culoare, ne-am gândit că «poate nu sunt chiar atât de albi»”, au explicat cei de la asociație.

Camerele montate de către autorități și asociații în păduri ne dau acces la imagini pe care altfel nu le-am putea urmări. Capre negre, vulpi, bursuci, cerbi, urși și alte animale sunt surprinse în mediul lor natural și ne ajută să înțelegem mai bine importanța protejării habitatelor lor.

Însă camerele ne arată și impactul pe care îl au comportamentele noastre asupra acestor vietăți. La mijlocul lunii octombrie, o cameră cu senzor din Lunca Siretului Inferior, Vrancea, a capturat o imagine tulburătoare: un șacal avea capul blocat într-un bidon de plastic și era în pericol de sufocare.