Stiri

Un joc care va fi lansat în primăvară va fi „cea mai bună lecţie” despre dezastrul climatic

9
min
31/1/2023

Jocul îşi propune să simplifice problemele ştiinţifice complexe pe care le implică criza climatică, iar echipa oamenilor „joacă” împotriva echipei „schimbărilor climatice”, luptând împotriva emisiilor de carbon.

Un joc de societate care va fi lansat în primăvara anului 2023 va oferi cea mai bună educaţie oamenilor cu privire la schimbările climatice, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Daybreak este un joc despre oprirea crizei climatice prin colaborarea tuturor actorilor din cadrul unei societăţi, pentru a crea tehnologii şi structuri prin care umanitatea să decarbonizeze planeta, potrivit site-ului dedicat jocului.

Mai poţi citi şi: Cum a reuşit sistemul danez de garanţie-returnare să atingă 100% circularitate

Cum funcţionează jocul Daybreak

Fiecare jucător are rolul unei puteri mondiale – China, Europa, Statele Unite şi „Lumea Majoritară” (termen care descrie statele din Africa, Asia, America de Sud şi Centrală şi Caraibe), iar scopul lor este comun: să atingă zero emisii de gaze cu efect de seră înainte ca încălzirea globală să crească cu două grade Celsius.

În acest sens, jocul presupune folosirea unor cuburi de carbon şi a unor cărţi de joc care implică acţiuni de mediu importante, potrivit platformei de crowdfunding BackerKit.

Mai poţi citi şi: Amendă uriaşă pentru primăria lui Clotilde Armand. Garda de Mediu a descoperit mai multe pericole

„În majoritatea jocurilor joci împotriva altora, dar în jocurile cooperative precum Daybreak lucrezi cu toți ceilalţi împotriva unor forţe externe. În ceea ce priveşte schimbările climatice, oamenii par să fie atât victimele, cât și vinovaţii, astfel că sunt responsabili și capabili să întreprindă acțiuni pentru a evita deteriorarea climatului.

Știm despre schimbările climatice de cel puțin 30 de ani, știința este solidă, dovezile sunt copleșitoare, așa că de ce nu acționăm noi și liderii noștri?”, au scris creatorii jocului.

Aceştia au adăugat că jocul îşi propune să simplifice problemele ştiinţifice complexe pe care le implică criza climatică, iar echipa oamenilor „joacă” împotriva „schimbărilor climatice”, luptând contra emisiilor de carbon.

„Vrem ca jucătorii să experimenteze în mod visceral carbonul care se adună pe tablă. O parte din acest carbon este captat în mod natural (de oceane și păduri), dar restul crește temperatura globală, ceea ce în timpul jocului declanșează un număr tot mai mare de carduri de criză”, au adăugat creatorii.

Un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Simulation & Gaming în 2020 a arătat că jocurile precum Daybreak îi ajută pe jucători să înţeleagă mult mai uşor realitatea complexă a schimbărilor climatice.  În 2018, un studiu publicat în Climatic Change a tras concluzii similare, conform The Guardian. Potrivit cercetătorilor, o singură rundă a unui joc cu tematică de mediu creşte simţul de răspundere al jucătorilor.

Cum a fost dezvoltat jocul Daybreak astfel încât să respecte principii de sustenabilitate

Printre măsurile sustenabile luate în dezvoltarea Daybreak se numără neutilizarea plasticului şi a textilelor, care au un efect nociv asupra mediului. În schimb, vor fi folosite materiale biodegradabile şi lemn şi carton care deţin certificarea internaţională de sustenabilitate forestieră Forest Stewardship Council.

Mai mult, creatorii Daybreak s-au angajat să doneze o parte din profituri către organizaţii de justiţie climatică.