Stiri

Un îngrășământ vital pentru hrana globală este un mare poluant

2
min
17/6/2024

Potrivit specialiștilor, azotatul folosit în agricultură contribuie semnificativ la încălzirea globală

Un îngrășământ esențial pentru jumătate din hrana mondială contribuie semnificativ la încălzirea globală, conform unui raport recent al Global Nitrous Oxide (N2O) Budget. Această situație nu era prevăzută de chimiștii Fritz Haber și Carl Bosch, care la începutul anilor 1900 au descoperit metoda de utilizare a azotului atmosferic în agricultură, schimbând pentru totdeauna cursul acestei industrii, menționează New Atlas, citat de spotmedia.ro

Creșterea concentrației de N2O în atmosferă

De la intensificarea utilizării îngrășămintelor pe bază de azot, concentrația protoxidului de azot (N2O) în atmosferă a crescut cu 40% din 1980 până în prezent. Îngrășămintele pe bază de azot și gunoiul de grajd generează direct aproape trei sferturi din emisiile de N2O. Odată ajuns în atmosferă, acest gaz produce un efect de încălzire de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon și poate reține căldura timp de peste un secol. În plus, N2O contribuie la degradarea stratului de ozon, esențial pentru protecția împotriva radiațiilor solare nocive.

Folosite pentru majoritatea culturilor

Îngrășămintele pe bază de azot, folosite pentru majoritatea culturilor, cu excepția leguminoaselor care fixează azotul în mod natural, produc N2O. Deși este un gaz cu efect de seră mai puțin cunoscut decât dioxidul de carbon și metanul, N2O necesită o atenție sporită, în special în contextul în care între 2020 și 2022 s-au observat rate de creștere cu 30% mai mari decât în orice an anterior din 1980. Aceasta sugerează o deteriorare considerabilă a situației.

Deși Europa a reușit să-și reducă emisiile de N2O cu 31% față de anii 1980 prin limitarea emisiilor industriale, economiile emergente înregistrează o creștere a emisiilor, pe măsură ce populația și cererea de alimente cresc, conform autorilor studiului.

Țările care au generat cele mai multe emisii antropogene de N2O în 2020 au fost China (16,7%), India (10,9%), SUA (5,7%), Brazilia (5,3%) și Rusia (4,6%).

Sursa Foto: Pexels