Stiri

Un ceas din New York ne arată timpul rămas până când planeta este ireversibil deteriorată

4
min
23/9/2020

Ceasul digital Metronome din Manhattan a fost reprogramat pentru a ilustra fereasta critică de acțiune pentru a preveni efectele încălzirii globale să devină ireversibile.

Ceasul care a dat startul numărătorii inverse a anilor, zilelor, orelor, minutelor și secundelor până când „bugetul de carbon” al Pământului se va epuiza este proiectat în Union Square. Proiecția temporară a ceasului electronic uriaș are scopul de a ne reaminti că timpul rămas este foarte scurt pentru remedierea crizei climatice. Timp de mai bine de 20 de ani, Metronome, un ceas digital cu 15 cifre din Union Square, New York, a numărat ore, minute, secunde și fracțiuni de secunde până la miezul nopții. Dar în acest week-end, a fost reprogramat ca un ceas cu numărătoare inversă, cu un termen înspăimântător la nivel global: timpul rămas până când criza climatică alterează ireversibil planeta. O misiune sensibilă din punctde vedere ecologic.

Când „ceasul Climatic” a fost dezvăluit sâmbătă de artiștii Gan Golan (foto) și Andrew Boyd (foto), a arătat că mai erau doar 7 ani, 103 zile, 15 ore, 40 de minute și 7 secunde până la epuizarea „bugetului de carbon” al Pământului.

„Bugetul de carbon” ne arată cât ne mai permitem să poluăm (ce cantitate de CO2 mai putem emite în atmosferă) pentru a nu depăși o anumită limită a creșterii temperaturii medii globale. Primele rapoarte anuale „Global Carbon Budget” au început să fie date publicității încă din 2005, de către organizația Global Carbon Project (care a fost înființată în 2001 cu scopul de a cuantifica emisiile de carbon și a identifica sursele acestora), însă primele rapoarte oficiale IPCC (Intergovernamental Panel on Climate Change, organism înființat de Națiunile Unite pentru a cerceta schimbările climatice) au venit în 2013.  

Ceasul din New York numără invers anii, zilele, orele, minutele și secundele în care dacă oamenii din întreaga lume și cei care iau deciziile majore la nivel mondial nu reduc emisiile de gaze cu efect de seră și nu mențin încălzirea globală la o creștere de sub 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, vom avea cel mai probabil cea mai gravă criză existențială a omenirii. Ceasul digital afișează două numere: unul este cifra inversă, în timp ce celălalt urmărește procentul de energie disponibilă creat din surse regenerabile. „Pur și simplu trebuie să lucrăm urgent la colacul de salvare înainte ca termenul nostru să ajungă la 0”, spun cei care au gândit proiecția.

Dacă temperatura Pământului crește cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, NASA a avertizat într-un raport din 2019 că planeta va experimenta valuri de căldură extreme, incendii, secete și o reducere a disponibilității apei. Numărul record de acri arși pe Coasta de Vest în această vară, precum și numărul uriaș de uragane a avut drept cauză principală criza climatică, conform specialiștilor.

Scopul central al Acordului Climatic de la Paris, de la care președintele Trump a retras SUA, este acela de „a consolida răspunsul global la amenințarea schimbărilor climatice, menținând o creștere a temperaturii globale în acest secol cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și să depună eforturi pentru a limita creșterea temperaturii până la 1,5 grade Celsius.

Potrivit New York Times, ceasul va fi afișat în Union Square până pe 27 septembrie, care este sfârșitul săptămânii climatice. Dar Golan și Boyd speră să aranjeze ca acesta să fie afișat permanent acolo sau într-o altă locație.

Credit foto: Jeenah Moon pentru The New York Times