Stiri

Un animal carnivor, quollul nordic, ar putea fi cheia supraviețuirii speciilor

3
min
2/9/2020

Climatul s-a schimbat în ultimele sute de ani, dar această specie a reușit să se supraviețuiască și să trăiască în noile habitate.

Quollul nordic, unul dintre cele mai adorabile carnivore native din Australia - în pericol de dispariție - poate fi cheia supraviețuirii speciilor. De curând s-a descoperit că acesta s-ar fi adaptat perfect peisajelor care în timp s-au modificat dramatic. Pietro Vicava de la Universitatea Queensland a făcut un studiu în care au fost arătate similaritățile dintre craniile quoll-ului nordic găsite pe o rază de 5000 de kilometri, ceea ce a ridicat speranța că oamenii de știință vor putea să încrucișeze populații izolate. “Quollul nordic este în pericol, a trecut prin multe” a declarat Viacava. ”Au fost victime ale unei invazii devastatoare ale ciupercii de trestie, victime  ale incendiilor de vegetație și a fragmentării habitatului, iar toate acestea în timp ce zi de zi se confruntă cu pericole venite din partea altor carnivore cum ar fi câinele dingo și pisica sălbatică. Problema cu care ne-am confruntat în conservarea quollului a fost că exista o diversitate genetică în această mică populație rămasă, împrăștiată în toată Australia. Dacă am încrucișa exemplare din zone diferite, am fi putut risca ca acestea să nu se adapteze în mod corespunzător hranei care diferă foarte mult în diverse părți ale Australiei.”

Pentru a studia dacă încrucișarea ar duce la exemplare care-și pierd adaptabilitatea la hrană, echipa de cercetare a folosit o tehnică cunoscută sub denumirea de “morfometrie geometrică”. Studiul făcut pe exemplarele aflate în muzee a reliefat variația craniului carnivorelor în timp și spațiu. S-au căutat diferențele de formă dintre populații diferite și s-a studiat dacă condițiile de mediu au dus la modificările formei craniului. Dr. Vera Weisbecker de la Flinders University College of Science and Engineering care a coordonat studiul a declarat că rezultatele cercetării arată că această specie s-a adaptat excelent, indiferent de schibările climaterice și ale ecosistemului. S-a constatat că există multe similarități ale exemplarelor studiate din toate zonele: “Asta înseamnă că forma craniului unui quoll din Pilbara, regiune din vestul Australiei, este aproape la fel ca dimensiune cu cel al unui quoll din sud-est, 500 de kilometri distanță. Deși trebuie luate în considerare alte părți ale corpului animalului și factorii genetici, cel mai probabil vom putea reproduce, pentru conservare, animale din diferite populații fără a pierde adaptabilitatea la hrănire,” precizează Dr. Vera Weisbecker.