Stiri

UE dă României 500 de milioane pentru regenerare urbană, dar Bucureștiul nu are legislație pentru astfel de proiecte

6
min
30/12/2022

Executivul spune că proiectele de regenerare urbană au un impact major asupra condiţiilor de viaţă şi locuire ale populaţiei.

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă referitoare la măsuri de finanţare a unor proiecte de regenerare urbană, bugetul estimat investiţiilor pentru acest domeniu în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru politica de coeziune fiind de aproximativ 500 de milioane de euro.

OUG steril

Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ aprobat reglementează cadrul general de finanţare din fonduri externe nerambursabile a proiectelor pentru regenerarea urbană ce urmează a fi finanţate din fonduri europene alocate în cadrul Programelor Operaţionale Regionale.

Potrivit actului normativ, "regenerarea urbană reprezintă ansamblul de măsuri de transformare a unor zone specific delimitate din cadrul localităţilor urbane, printr-un set de acţiuni integrate în domeniile economic, social, mediu şi arhitectural-urbanistic în scopul creşterii calităţii mediului urban şi implicit îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a populaţiei şi creşterea oportunităţilor economice".

În acest sens, sunt prevăzute măsuri urgente pentru planificarea, identificarea şi definirea proiectelor care pot intra în categoria regenerării urbane.

De asemenea, ordonanţa vizează etapele premergătoare depunerii de proiecte mature privind integrarea zonelor de regenerare urbană în planurile urbanistice şi de amenajare, precum şi elaborarea documentaţiilor necesare.

500 milioane EUR până în 2027

Între beneficiarii eligibili pentru proiectele de regenerare urbană se află: unităţile şi subunităţile administrativ-teritoriale urbane; asociaţiile de dezvoltare intercomunitară care au în componenţă cel puţin o unitate administrativ-teritorială urbană; zonele metropolitane; parteneriate între unităţile administrativ-teritoriale.

Bugetul estimat destinat priorităţilor de investiţii pentru regenerare urbană în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru politica de coeziune este de aproximativ 0,5 miliarde de euro, iar pentru accesarea acestor fonduri, beneficiarii trebuie să asigure pregătirea din timp a documentaţiilor tehnico-economice, astfel încât să poată asigura implementarea proiectelor la termenele prevăzute în documentele programatice ale României, mai precizează sursa citată.

"Proiectele de regenerare urbană au un impact major asupra condiţiilor de viaţă şi locuire ale populaţiei şi contribuie în mod hotărâtor la îmbunătăţirea acestora", arată Guvernul.

Sursa foto: PxHere