Stiri

UE a produs în 2020 mai multă electricitate din surse regenerabile decât din combustibili fosili

3
min
2/2/2021

Aceste procente fac istorie, fiind pentru prima dată când sursele verzi livrează mai multă energie electrică, respectiv 38%, comparativ cu 37% furnizate de combustibilii fosili.

UE a obținut mai multă electricitate din surse regenerabile decât din combustibili fosili pentru prima dată în istorie, în 2020, potrivit unui raport anual al Ember și Agora Energiewende. Datele publicate în raportul care urmărește sectorul energetic al UE din 2015, a constatat că sursele regenerabile au livrat 38% din electricitate anul trecut (față de 34% în 2019), comparativ cu 37% furnizate de combustibilii fosili. Schimbarea are loc pe măsură ce alte surse verzi, cum ar fi energia eoliană și solară, au crescut în Uniunea Europeană. Ambele surse s-au dublat aproape din 2015 și, începând cu anul trecut, au reprezentat o cincime din producția de energie electrică în țările UE. Acesta este și motivul pentru care energia cărbunelui a scăzut cu 20% anul trecut, reprezentând doar 13% din energia electrică generată în Europa.

Europa se bazează pe energie eoliană și fotovoltaică pentru a se asigura nu doar că va fi eliminat cărbunele treptat până în 2030, ci și pentru a elimina generarea de gaze cu efect de seră și pentru a satisface creșterea cererii de energie electrică pentru mașinile electrice, pompele de căldură și electrolizere. Dezvoltarea rapidă a energiei eoliene și solare a forțat intrarea cărbunelui pe o pantă descendentă, dar acesta este doar începutul”, a declarat Dave Jones, analist senior în domeniul energiei electrice pentru Ember și autor principal al raportului, într-un comunicat.

Măsurile de blocare Covid-19 de anul trecut au dus la o cerere mai mică de energie electrică pe tot globul. Cererea europeană a scăzut cu 4% în 2020, potrivit raportului, tendințele pandemiei neavând nici un efect asupra creșterii surselor de energie regenerabile. Din 2015, emisiile specifice de gaze cu efect de seră în sectorul energetic din Europa au înregistrat un declin istoric, fiind reduse cu 29%, se mai menționează în raport. 

Tendința urmează angajamentele luate de liderii UE luna trecută de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% față de nivelurile din 1990 până în 2030. Ca să fie atinsă această țintă, Europa trebuie să dubleze ponderea electricității produse din resurse regenerabile. "Redresarea economică post-pandemică nu trebuie să încetinească acțiunile climatice", adeclarat Patrick Graichen, directorul Agora Energiewende, în comunicat. „Prin urmare, avem nevoie de o politică climatică puternică - cum ar fi în Pactul Verde - pentru a asigura un progres constant.”

În România, energia electrică a avut drept surse 35,7% combustibilii fosili, 20,4% centrale nucleare și 43,9% surse regenerabile.