Stiri

Tulcea: A început prohibiţia la ştiucă; pescarii sportivi pot reţine capturi interzise până acum

6
min
31/1/2023

Pentru a avea acces la resursa piscicolă din Deltă, pescarii sportivi nu plătesc niciun leu, dar au obligaţia de a obţine gratuit permisul eliberat de Administraţia Deltei.

Niciun pescar din Delta Dunării nu mai poate reţine, începând din această săptămână, ştiucă, una dintre cele mai valoroase specii de peşte din rezervaţie, ca urmare a publicării vineri, în Monitorul Oficial, a Ordinului de prohibiţie a pescuitului în acest an semnat de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii.

Se poate „reține” un exemplar pe zi, sub 3 kg

Administraţia Deltei a cerut la finele anului trecut ca ştiuca să fie protejată în perioada ianuarie-februarie, când depune icrele, iar conform ordinului semnat de cele două ministere capturarea exemplarelor din această specie este interzisă până pe data de 20 martie.

O noutate adusă de ordinul de prohibiţie din acest an constă în faptul că, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ-sportiv la patru specii valoroase aflate în declin, ştiucă, şalău, somn şi crap, este permis cu reţinerea unui singur exemplar pe zi, dar nu mai mare de trei kilograme, dintr-o singură specie.

Poți citi și: Taxa de pescuit sportiv în Deltă trebuie reintrodusă, dar să nu fie exorbitantă, spune fostul guvernator Mușatescu

Perioada de prohibiţie a pescuitului în acest an, în apele din interiorul României va fi în perioada 9 aprilie-7 iunie, inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, în perioada 24 aprilie-7 iunie, inclusiv.

Din anul 2018 până în acest an, pescarii sportivi care veneau în Deltă nu au mai avut voie să reţină niciun exemplar din speciile ştiucă, şalău, somn şi crap, ca măsură de protejare a resursei piscicole aflată în declin.

Pescarii sportivi au protestat anul trecut în faţa Administraţiei Deltei din cauza acestei măsuri şi au cerut să li se permită reţinerea unor capturi, susţinând că sunt discriminaţi.

Pentru a avea acces la resursa piscicolă din Deltă, pescarii sportivi nu plătesc niciun leu, dar au obligaţia de a obţine gratuit permisul eliberat de Administraţia Deltei.

Potrivit datelor furnizate Agerpres de guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, anul trecut, au fost emise 133.280 de permise de pescuit sportiv-recreativ.

După eliminarea taxei de pescuit sportiv, conform legii nr. 1/2017, statistica autorităţii de mediu din Tulcea a arătat că, în 2018, numărul permiselor de pescuit sportiv în Rezervaţie a fost de 48.401, faţă de 45.099 câte au fost emise în anul 2017, iar în anul 2019 el a ajuns la 185.032.

Sursa foto: PxHere