Stiri

Tranziţia verde trebuie realizată cu atenţie şi gradual, susţine ministrul bulgar de finanţe Assen Vassilev

10
min
16/6/2022

Vicepremierul bulgar a mai vorbit şi despre nevoia de a îmbunătăţi conectivitatea dintre reţelele naţionale de energie.

Tranziţia verde trebuie realizată cu atenţie şi gradual, şi trebuie să păstreze independenţa surselor de energie, a declarat într-o alocuţiune video Assen Vassilev, vicepremier bulgar şi ministru de finanţe, în cadrul conferinţei "The Green Deal - Innovation, Investment and a Just Transition" organizată la Sofia.

Vassilev a susţinut că există mai multe motive pentru care este greşit să privim energia verde ca pe o ideologie, iar unele dintre acestea sunt de natură pur tehnică.

"Dacă ne gândim la energie solară şi eoliană, trebuie să ştim că acestea nu pot fi folosite pentru a genera energie de bază. Atunci când avem nevoie de energie în serile de iarnă, trebuie să dispunem de o modalitate de a stoca energia produsă în alte perioade ale anului, astfel încât să poată fi folosită atunci când avem nevoie sau când dispunem de capacitatea de a o prelua", a explicat el.

Acesta a susţinut că a scăzut foarte mult preţul obţinerii de energie din surse solare şi eoliene, însă cum aceste surse nu pot fi folosite pentru a asigura energia de bază, costurile de stocare trebuie adăugate la acest preţ.

Citește și: A apărut o nouă formă de poluare numită plastitar: amestecul de gudron și microplastice

Vicepremierul bulgar a mai vorbit şi despre nevoia de a îmbunătăţi conectivitatea dintre reţelele naţionale de energie, astfel încât energia să poată fi folosită acolo unde este nevoie de ea, atunci când este nevoie.

"Vârful de consum în Grecia, spre exemplu, este în cursul verii, în timp ce în Bulgaria este iarna. Cele două sisteme pot opera la capacitate mai scăzută dacă ar dispune de o conectivitate mai bună", a adăugat Vassilev.

Avem nevoie de energie verde care este independentă, dar şi să asigurăm capacităţile de bază pentru a fi siguri că sistemul este sustenabil la un preţ accesibil pentru oameni, a subliniat oficialul bulgar.

Citește și: REPORTAJ Parcul Cișmigiu, amenajat de peisagistul grădinilor imperiale de la Viena, abandonat de autorități 

El şi-a exprimat speranţa că economicul, şi nu politicul, va coordona strategia energetică a ţării. "Politica este doar un instrument pentru a mobiliza resurse la timpul potrivit", a precizat acesta.

"Bulgaria are potenţialul de a produce energie solară, dar (...) vârful de consum în Bulgaria se produce în perioada nopţilor de iarnă, când energia solară nu este disponibilă.

Atunci avem nevoie de termocentrale pe cărbune. Din acest motiv, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede scăderea utilizării termocentralelor dar menţinerea lor la capacitate completă pentru a putea fi folosite atunci când va fi nevoie.

Din acelaşi motiv, avem centrala electrică cu acumulare prin pompare Chaira, ce permite stocarea de energie, iar planul naţional de redresare include proiecte pentru baterii de stocare a electricităţii şi pentru explorarea fezabilităţii energiei geotermale, care este una dintre puţinele opţiuni de energie verde ce pot fi folosite pentru generarea de energie electrică de bază", a mai spus Assen Vassilev.

Sursa foto: Wikimedia Commons