Stiri

TOP 10 animale pe cale de dispariție din cauza încălzirii globale

7
min
29/4/2020

Iată o listă cu 10 specii de animale în pericol de dispariție din cauza modificărilor climatice, facută de specialiștii de la onekindplanet.org.

10. Broasca cu pete de Columbia

Amfibienii, cum este cazul broaștei cu pete de Columbia, sunt vulnerabili la deshidratare și necesită condiții umede pentru a se reproduce. Prin urmare, acestea sunt expuse riscului schimbărilor climatice. Diminuarea rezervelor de apă din Parcul Național Yellowstone, Columbia, de exemplu, scade populația de broaște cu pete de Columbia. Schimbările climatice provoacă, de asemenea, răspândirea rapidă a unei ciuperci (Batrachochytrium Dendrobatidis), care pune în pericol amfibienii din întreaga lume. 


9. Vulpea arctică

Vulpea arctică este unul dintre cei mai importanți prădători de uscat din această zonă. Din cauza încălzirii globale, vulpea arctică este în pericol să nu mai găsească condiții propice vieții. Printre numeroasele amenințări cu care se confruntă vulpile arctice se află intruziunea nordică a vulpilor roșii mai mari și mai agresive din cauza schimbărilor climatice. Aceasta poate fi un rival de temut pentru vulpea polară în habitatul său arctic tradițional.


8. Pika americană

Pika americană este un animal adaptat la condițiile alpine reci și este extrem de intolerantă la temperaturi ridicate. În decursul timpului, Pika americană a urcat din ce în ce mai mult spre vârf pentru a scăpa de creșterea temperaturilor, iar specialiștii în protejarea animalelor se tem că, în curând, Pika nu va mai avea unde să meargă. În unele zone, populațiile de Pika au dispărut deja în întregime. Alte specii de Pika originare din Europa de Est și Asia se confruntă cu aceeași soartă cumplită.


7. Pinguinul Adélie 

Pinguinul Adélie tăiește de-a lungul coastei Antarcticii precum și pe coastele insulelor vecine. Această specie se confruntă cu vremuri dificile din cauza schimbărilor climatice. Populația de pinguini Adélie este în mare scădere în Peninsula Antarcticii de Vest, care este una dintre zonele cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ. Zonele unde își pun cuiburile de pe coastă Pinguinii Adélie devin din ce în ce mai improprii pentru supraviețuirea puilor, iar perioadele susținute de temperaturi mai calde decât de obicei ale oceanelor afectează negativ capacitatea prăzii.

6. Leatherback Sea Turtle 

Leatherback Sea Turtle, cântărește o jumătate de tonă, fiind un gigant printre reptile. Ca toate broaștele țestoase marine, Leatherbacks sunt amenințate de capturi accidentale, braconaj și poluare. Schimbările climatice reprezintă o amenințare suplimentară, care se dezvoltă rapid la nivel global, la adresa broaștelor țestoase marine. Creșterea nivelului mării și fenomenele meteorologice extreme reduc habitatul cuiburilor. La broaștețele țestoase marine, temperatura nisipului determină sexul dezvoltării ouălor tinere, ouăle mai calde se transformă în femele, iar cele mai reci în masculi.

5. Koala

Koala, ursulețul emblematic din Australia, este în pericol să dispară în următorul secol din cauza încălzirii globale. Koala au o dietă constând din frunze de eucalipt, iar creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă scade valoarea nutritivă a frunzelor, ducând la malnutriție și foamete pentru Koala. Secetele mai lungi și frecvente cresc apariția incendiilor de vegetație, care ucid milioane de animale care trăiesc în păduri, cum ar fi și Koala.

4. Codul de Atlantic

Un pește popular, codul de Atlantic a fost mulți ani victima pescuitului excesiv. În timp ce punerea în aplicare a legilor contra pescuitului necontrolat a ajutat la redresarea speciei, încălzirea rapidă a oceanelor a afectat grav populațiile de cod de Atlantic. Se crede că apele calde scad supraviețuirea și dezvoltarea peștilor tineri. Mai mult decât atât, pentru a scăpa de temperaturile ridicate, peștii tineri se aventurează în ape adânci, unde sunt expuși unui risc mare de a fi vânați de prădători.

3. Fluturii monarh

Fluturii monarh sunt renumiți pentru migrațiile lor impresionante din America de Nord până în Mexic, care durează 8 săptămâni. Ca toți fluturii, Monarhul este foarte sensibil la vreme și climă. Frecvența crescută a fenomenelor meteorologice extreme amenință viitorul acestei specii. În plus, în stadiul de omizi Monarch-ul mănâncă doar lăptucă, iar pe măsură ce clima continuă să se încălzească, gama fluturelui devine din ce în ce mai uscată, ducând încet, încet la dispartiția speciei

2. Focile inelate 

Focile inelate, prada preferată a urșilor polari, sunt dependente de gheața mării Arctice și aproape niciodată nu ajung pe uscat. Temperaturile în continuă încălzire și desprinderea timpurie a gheții sunt cauze care îi separară prematur pe pui de mamele lor. În plus, temperaturile din ce în ce mai ridicate ale oceanelor stimulează populațiile de paraziți a focilor, iar migrarea forțată a focilor către habitate de gheață mai stabile va facilita din pacate răspândirea bolilor.

1. Ursul Polar 

Ursul Polar se confruntă cu un viitor incert din cauza diminuării gheții marine în habitatul său arctic. Verile din ce în ce mai lungi și mai calde fac ca o mare parte din Oceanul Arctic să fie fără gheață pentru perioade îndelungate de timp, scăzând astfel accesul urșilor la prada lor primară, focile. În consecință, urșii sunt forțați să petreacă mai mult timp căutând hrana pe uscat, unde riscă să intre în conflict cu oamenii, iar nefiind mediul lor suferă, slăbesc și dispar într-un număr îngrijorător de mare.