Stiri

Timișoara va avea patru noi centre de colectare a gunoaielor. Investiții uriașe cu bani europeni

6
min
31/10/2022

Aceste centre vor veni în completarea celor patru operate în prezent de RETIM.

Primăria vrea să realizeze la Timișoara, cu bani europeni, patru noi centre de colectare a deșeurilor, în urma unor investiții care se ridică la aproape opt milioane de euro. În aceste centre, timișorenii vor putea depune gratuit toate lucrurile de care vor să scape.

Cu scopul de a descuraja aruncarea de gunoaie pe domeniul public al orașului, Primăria Timișoara vrea să construiască cu bani europeni, prin PNRR, patru centre de colectare a deșeurilor. Valoarea acestor investiții se ridică la aproape opt milioane de euro, fără TVA, urmând a fi depuse două proiecte spre finanțare europeană.

Aceste centre vor veni în completarea celor patru operate în prezent de RETIM.

Accesul cu autoturisme, permis în centrele de colectare

„Am ascultat ce zic timișorenii care vor să fie corecți și să scape în mod legal de lucrurile nefolositoare din casă și am pregătit aceste două proiecte mari, care vor schimba fundamental modul în care gestionăm deșeurile în oraș.

Vom construi, cu ajutorul fondurilor europene, un centru mare de aport voluntar, pe un teren de 2,5 hectare, unde timișorenii vor avea la dispoziție circa 50 de containere pentru diferite lucruri de care vor să scape. Am luat în calcul și cererile venite din partea timișorenilor, astfel încât aceștia vor putea depune aici, gratuit în anumite limite, toate lucrurile de care vor să scape.

Tot prin PNRR vom construi și alte trei centre de cartier, pe niște terenuri de 2500 mp, unde vor fi amplasate circa 14 containere pentru deșeurile cel mai des întâlnite de noi pe stradă. În toate cele patru centre va fi permis accesul cu autoturisme, pentru ca debarasarea să fie mai ușoară.

Ne așteptăm ca primul centru să fie deschis cel târziu în 2024”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Construcția Centrului de aport voluntar (CAV) de mărime mare este estimată la aproape 5,6 milioane de euro, fără TVA. Acesta se va ridica pe un teren al primăriei de 25.000 mp din Calea Șagului, în apropierea actualei stații de sortare.

Noul CAV va avea 50 de containere unde timișorenii vor putea depozita deșeuri care acum nu sunt acceptate nici în pubela neagră, nici în cea galbenă. În plus, tot aici vor putea fi depozitate deșeuri din demolări. Viitorul CAV va fi dotat și cu o platformă pentru depozitarea deșeurilor verzi, dar și cu o stație de compostare. 

Sursa foto: PxHere