Stiri

Thunberg nu merge la COP27 și spune că reuniunile sunt un prilej de „greenwashing”

4
min
2/11/2022

Conform activistei, COP-urile „nu sunt cu adevărat despre schimbarea sistemului” ci despre încurajarea unor progrese graduale în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Activista de mediu suedeză Greta Thunberg nu va participa la COP27, reuniunea fiind găzduită în acest an de Egipt, pentru că aceste întruniri nu sunt cu adevărat despre „schimbarea sistemului”, informează luni AFP.

„Nu merg la COP27 din multe motive, inclusiv pentru drepturile omului”, a declarat Greta Thunberg în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu ocazia lansării cărţii sale „The Big Climate Book”. „Spaţiul pentru societatea civilă în acest an este extrem de limitat” la cea de-a 27-a conferinţă a ONU privind schimbările climatice, a argumentat activista în vârstă de 19 ani la încheierea Festivalului de Literatură de la Londra găzduit de Southbank Centre, unde a primit ovaţii în picioare.

Ea şi-a exprimat deja solidaritatea pe Twitter cu „prizonierii de conştiinţă din Egipt înainte de COP27”, care se deschide pe 6 noiembrie la Sharm el-Sheikh.

Thunberg critică schimbările „graduale”

COP-urile „nu sunt cu adevărat despre schimbarea sistemului” ci despre încurajarea unor progrese graduale în lupta împotriva schimbărilor climatice, a argumentat activista pentru schimbările climatice. „Sunt folosite în cea mai mare parte ca o oportunitate pentru lideri şi oameni la putere pentru a atrage atenţia, pentru tot felul de „greenwashing” sau operaţiuni de comunicare pentru a pretinde că acţionează împotriva crizei climatice atunci când nu este cazul”, a continuat ea.

„COP-urile nu prea funcţionează, decât dacă sunt folosite ca ocazie de mobilizare”, a estimat Thunberg.

Sursa foto: Flickr/ Gabor KOVACS