Stiri

Tanczos Barna spune că în România sunt cele mai sănătoase păduri din Europa

8
min
31/5/2022

Acest lucru se datorează acelui tip de management care a susţinut decenii la rând regenerarea naturală.

"Pădurea este cel mai de preţ tezaur al României. (...) Biodiversitatea în aceste păduri este un element care este pe cale de dispariţie, dacă nu avem pădurile protejate şi ministerul are obligaţia de a asigura echilibrul între funcţiile pădurii, biodiversitatea protejată, între natura protejată şi asigurarea materialului lemnos pentru industrie şi pentru populaţie.

Acest echilibru trebuie creat şi aşa cum se vede şi din paşii făcuţi la nivel european şi la nivel mondial, biodiversitatea capătă o importanţă din ce în ce mai mare. În comparaţie cu celelalte păduri din Europa, putem spune că probabil cele mai sănătoase păduri se află în continuare în România.

Citește și: În căutarea răspunsurilor - 5 întrebări despre energie

Acest lucru se datorează acelui tip de management care a susţinut decenii la rând regenerarea naturală. Pădurea a devenit rezilientă, s-a adaptat mult mai bine acestor schimbări climatice, care afectează, chiar distrug mii, zeci de mii de hectare de pădure în Europa", a precizat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna. Foto: Facebook

Ministrul Mediului a anunţat că noua strategie forestieră a României va fi gata în luna septembrie.

"Biodiversitatea pădurilor, creşterea suprafeţelor protejate şi suprafeţelor de strictă protecţie este un element extrem, extrem de important în noua strategie forestieră, la care se lucrează acum în Ministerul Mediului şi care în luna septembrie va fi pusă pe masa Guvernului, aşa cum ne-am asumat în procesul de negociere al PNRR-ului.

Citește și: Jumătate dintre speciile de fluturi din Regatul Unit, ameninţate sau aproape ameninţate cu dispariţia

Această strategie va fi construită împreună cu specialiştii de la cele mai renumite universităţi, facultăţi de silvicultură din România, cu experţi străini invitaţi şi sper să fie un nou punct de plecare pentru următoarele decenii, cea mai mare provocare pentru pădurile noastre sunt schimbările climatice", a mai spus Barna Tanczos.

Tanczos Barna, participă luni, la Sibiu, la lansarea celui mai mare proiect de reîmpădurire din Europa, unde este prezent şi prinţul Charles.

Întrebat cum ajută România studiul prezentat la Sibiu, Tanczos Barna a declarat: "Pentru a asigura şi finanţare pentru asemenea proiecte, noi în PNRR am prevăzut deja o sumă de 100 de milioane de euro pentru restaurarea pădurilor degradate".

Sursa foto: PxHere