Stiri

Tanczos Barna: Extinderea schemei de comercializare a emisiilor de carbon la transport rutier și clădiri ar putea amplifica inegalitățile

7
min
9/6/2022

Un exemplu de consecinţă cu impact major în rândul populaţiei se referă la centralele de apartament

Extinderea schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon la transportul rutier şi clădiri (ETS) ar putea amplifica inegalităţile şi sărăcia energetică, cu diferite efecte în societate, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, după prima reuniune a Comitetului interministerial privind schimbările climatice, organizată la Guvern.

"Am participat astăzi, la sediul Guvernului, la prima reuniune a Comitetului interministerial privind schimbările climatice.

Dezbaterile din cadrul reuniunii s-au axat asupra mandatului României în contextul Pachetului legislativ european "Fit for 55" şi al priorităţilor ţării noastre pentru Summit-ul privind schimbările climatice #COP27 (...) Deciziile care urmează să fie luate la nivel european vor avea, cu siguranţă, un impact major asupra tuturor cetăţenilor.

Citește și: Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

Extinderea schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon la transportul rutier şi clădiri (ETS) ar putea amplifica inegalităţile şi sărăcia energetică, cu diferite efecte în societate, inclusiv din cauza incertitudinilor legate de preţul viitor al carbonului şi eventualelor fluctuaţii, precum şi a riscurilor de manipulare a pieţei.

Un exemplu de consecinţă cu impact major în rândul populaţiei se referă la centralele de apartament, deoarece apariţia unui sistem nou de taxare a gazului metan utilizat pentru încălzirea locuinţelor ar impacta direct preţul gigacaloriei.

Efectele acestor măsuri, dacă ele vor fi puse în practică în forma pe care o avem astăzi, vor putea fi limitate sau atenuate doar prin implicarea totală a tuturor celor prezenţi astăzi la reuniune", a spus ministrul Mediului.

Citește și: ANALIZĂ Cum reducem CO2 din atmosferă - păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană 

Potrivit ministrului de resort, Comitetul interministerial are rolul de a propune şi de a monitoriza politicile prioritare anuale în domeniul schimbărilor climatice în concordanţă cu angajamentele internaţionale ale României.

Comitetul, prezidat de către premierul Nicolae Ciucă, este format din reprezentanţi ai instituţiilor publice din România care elaborează şi implementează politici cu impact în domeniul combaterii schimbărilor climatice. 

Sursa foto: Facebook/ Tanczos Barna