Stiri

Sute de urşi vor fi omorâţi în România

5
min
6/7/2023

Tanczos Barna dă explicaţii.

Agent Green l-a criticat pe Ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a anunţat că vor fi omorâţi sute de urşi în România.

Miercuri, Barna a spus la TVR Info că în 2023 cota de prevenţie va fi de 426 de urşi, de peste trei ori mai mult decât numărul de urşi stabilit anul trecut, obiectiv care însă nu a fost atins.

„Ministrul mediului și-a pierdut complet mințile. Știe că 426 de urși vor ataca oameni în următorul an și a anunțat azi că va da ordin să fie uciși preventiv. Individul nu a făcut nimic pentru a proteja habitatul ursului și așezările omenești și este doar un instigator la ucidere și demonizarea speciei”, a declarat Agent Green pe pagina de Facebook a ONG-ului de mediu.

Însă Barna a spus că „trebuie să eliminăm sau să reducem la minim riscul conflictelor om-urs”.

„Din păcate, mor foarte mulţi concetăţeni de-ai noştri care sunt atacaţi de urs în pădure, în gospodărie, la stână. Obligaţia noastră este de a proteja viaţa umană şi bunurile create de om”, a spus Barna.

„Într-o ţară care asigură stare de conservare favorabilă pentru a specie strict protejată, o creştere accentuată a populaţiei nu poate fi acceptată pentru că, pe de o parte, o să fie în detrimentul speciei, la un moment dat, prin suprapopularea unor zone”, a explicat el decizia de majorare a cotei de prevenţie.

„Şi studiul pe care l-am primit săptămâna trecută, şi studiile care sunt în procesare, cele pe probe genetice arată această creştere constantă, destul de accelerată, care este, practic, unică în Europa. Niciun stat membru care gestionează populaţia de urs nu îşi propune creşterea la infinit a acestei populaţii. Intervenţia prin prevenţia şi derogarea aceasta este o metodă uzuală, general acceptată în statele membre unde există populaţie de urs brun şi cred că şi România trebuie să revină la această abordare ştiinţifică, pragmatică şi responsabilă, pentru a proteja viaţa umană”, a adăugat Ministrul Mediului, menţionând stabilirea unor reguli „foarte clare şi stricte” de „recoltare a trofeelor”, prin care exemplarele mari „nu se pot recolta”.

Varianta urşilor daţi la export

Barna a spus că România a încercat de mai multe ori să ofere exemplare de urşi bruni altor ţări europene, însă „pur şi simplu râd de noi colegii”.

„Nu mai vrea nimeni, o ţară care a exterminat populaţia de urşi acum 100 de ani, nu o să vrea niciodată. Am primit răspunsuri de genul, se sperie turiştii de urs, nu mai vrem. Se vor speria fermierii, vor intra peste fermieri în gospodării şi nu mai vrem. Alte ţări au spus că oricum au o cotă de recoltă care menţine populaţia la nivel stabil şi atunci orice exemplar care vine în plus o să fie recoltat pentru că ei nu vor să crească numărul de urşi”, a spus el.

„Trebuie să rezolvăm problema aici la noi acasă, nu putem spera la ajutor, putem spera la sfaturi. Sfaturi primim de la toată lumea. Şi de la ţările care au exterminat populaţia de urs şi de la alţii foarte pricepuţi”, a adăugat ministrul.

Program de garduri electrice

Ministrul Mediului a spus că există o măsură de finanţare a fermierilor pentru garduri electrice, aceştia putând depune solicitări în acest sens începând cu data de 11 aprilie la ora 10.  

„Cumpăraţi un gard electric, cu care împrejmuiţi stâna. Puteţi cumpăra mai multe, aveţi un buget de 15.000 de lei şi din aceşti bani cumpăraţi garduri electrice, sisteme individuale care sunt alimentate cu panouri fotovoltaice, un acumulator, acea sârmă, acei stâlpi care pot fi tăiaţi din lemn sau pot fi cumpăraţi şi împrejmuiţi acele zone care sunt afectate de atacul ursului, lanul de porumb, cartofi, ovăzul care mai este atacat de urs sau stâna sau gospodăria. Cumpăraţi pe banii dumneavoastră şi decontăm după”, a spus Tanczos Barna.

„Finanţarea pentru societăţi comerciale, ferme, este de 500.000 de lei, pentru unităţile administrativ-teritoriale, finanţarea este de un milion de lei; şi primăriile pot aplica şi pot sprijini practic fermierii prin protejarea terenurilor aflate în proprietatea primăriei, păşunile, de exemplu, dacă sunt împrejmuite se reduce riscul de atac de urs la oi, la vaci, la animalele care sunt în timpul verii pe păşuni”, a mai spus acesta.

Foto: vladimircech/Freepik