Stiri

Substanţe toxice „veşnice”, descoperite în hârtie igienică în jurul lumii

3
min
16/3/2023

Nu doar că intră în contact cu pielea noastră, dar şi contaminează apele şi terenurile agricole.

Cercetătorii au descoperit că toate hârtiile igienice pe care le-au analizat în toată lumea conţin substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate (PFAS), cunoscute sub numele de „substanţe chimice veşnice”.

Din această cauză, deşeurile eliminate prin toalete, care ajung la staţiile de epurare, creează probabil o sursă semnificativă de poluare a apei, potrivit oamenilor de ştiinţă citaţi de The Guardian.

Totodată, substanţele chimice pot fi folosite într-un nămol care este folosit ca îngrăşământ pe terenurile agricole sau pot fi vărsate în căile navigabile.

Citeşte şi: Agenţia Europeană de Mediu: „Există îngrijorări cu privire la noi substanţe chimice care apar în sol”

PFAS înseamnă aproximativ 14.000 de substanţe chimice folosite în mii de produse de consum, cu scopul de a le face rezistente la apă, pete şi căldură. Acestea sunt cunoscute ca substanţe „veşnice” din cauză că nu se descompun în mod natural şi au legătură cu cancerul, complicaţiile fetale, bolile hepatice, bolile de rinichi, tulburările autoimune şi alte probleme grave de sănătate, conform cercetărilor ştiinţifice.

Studiul a analizat 21 de mărci importante de hârtie igienică din Europa de Vest, America de Nord, America Centrală, America de Sud şi Africa, dar nu au specificat care sunt acestea.

Mai mult, cercetarea nu a luat în considerare implicațiile asupra sănătății pentru oamenii care se șterg cu hârtie igienică contaminată. PFAS pot fi absorbite prin piele, dar nu există nicio cercetare privind modul în care pot pătrunde în organism în timpul procesului de ștergere. Cu toate acestea, expunerea „merită cu siguranță să fie investigată”, a spus David Andrews, cercetător senior la Environmental Working Group, o organizație non-profit de sănătate publică care studiază poluarea cu PFAS.

Citeşte şi: Când începe „Străzi Deschise” în Bucureşti. Locuitorii Capitalei cer extinderea pietonalizării în 2023

„Nu mă grăbesc să-mi schimb hârtia igienică și nu spun că oamenii ar trebui să înceteze să mai folosească sau să reducă cantitatea de hârtie igienică pe care o folosesc”, a spus Jake Thompson, autorul principal al studiului și student la Universitatea din Florida.

„Problema este că am identificat o altă sursă de PFAS și asta evidențiază faptul că substanțele chimice sunt omniprezente”, a adăugat el.

Nivelurile de PFAS detectate sunt suficient de scăzute pentru a sugera că substanțele chimice sunt utilizate în procesul de fabricație pentru a preveni lipirea hârtiei igienice de mașinării, a spus Thompson.

Foto: jcomp/Freepik