Stiri

SUA. Mormane de pale de la turbine eoliene sunt îngropate pentru că nu pot fi reciclate

4
min
24/11/2020

Construite pentru a face față la curenți de vânt de puterea uraganelor, palele nu pot fi distruse sau reciclate ușor. Însă unele start-up-uri caută soluții.

Aproximativ 85% din componentele turbinei, inclusiv oțelul, cablurile de cupru, electronica și angrenajul pot fi reciclate sau refolosite. Însă palele de fibră de sticlă sunt dificil de eliminat. Mai întâi, trebuie să tai prin fibra de sticlă folosind un ferăstrău industrial încrustat cu diamante pentru a crea trei bucăți suficient de mici pentru a fi prinse de o remorcă de autotren. Unele dintre ele fiind la fel de lungi cât un teren de fotbal, utilajele mari pot căra doar câte una, ducând la costuri de transport prohibitive pe distanțe mari.

În Casper, din Statele Unite, există o groapă de gunoi pentru palele turbinelor. Orașul primește 675.000 de dolari pentru a găzdui mii de pale de la trei ferme eoliene, pe termen nedeterminat.

Deși recunoaște că îngroparea palelor pentru totdeauna nu este ideală, Bratvold, tehnicianul de deșeuri speciale, a fost surprins de o parte din reacțiile negative când o fotografie a unor livrări a devenit virală vara trecută. Pe rețelele sociale, unii utilizatori au luat peste picior inabilitatea de a recicla ceva ce este promovat ca fiind bun pentru planetă, și au sugerat să fie refolosite ca legături la zidul de frontieră sau ca acoperiș pentru un adăpost.

Reacțiile au fost imediate și neinformate. Criticii au spus că au crezut că turbinele eoliene ar trebui să fie bune pentru mediul înconjurător și cum ar putea fi sustenabile dacă ajung într-o groapă de gunoi?”, a spus Bratvold. „Cred că facem ceea ce trebuie.”

Depozitul de deșeuri municipal din Casper, Wyoming, găzduiește în prezent 870 de pale, iar fragmentele retezate sunt așezate una lângă alta. Doar în SUA, aproape 8.000 vor fi înlăturate în fiecare dintre următorii patru ani. Europa, care s-a ocupat de această problemă de mai multă vreme, dă jos aproximativ 3.800 în fiecare an până cel puțin în 2022.

Construite pentru a face față la curenți de vânt cu o putere echivalentă uraganelor, palele nu pot fi distruse, reciclate sau refolosite în mod facil. În SUA, ele merg către doar câteva gropi de gunoi care le acceptă, în Lake Mills, Iowa; Sioux Falls, South Dakota; și Casper, unde vor fi îngropate în stive care ating o adâncime de peste 9 metri.

Pala turbinei eoliene va fi acolo pentru totdeauna. Majoritatea depozitelor de deșeuri sunt considerate un mormânt uscat”, a spus Bob Cappadona, șef de operațiuni al unității din America de Nord pentru compania pariziană Veolia Environment, care caută modalități mai bune pentru a se ocupa de deșeurile masive. „Ultimul lucru pe care vrem să-l facem este să creăm și mai multe probleme de mediu.”

Oamenii de știință încearcă să găsească modalități mai bune pentru a separa rășina de fibre sau să recicleze bucăți mai mici sub formă de granule sau plăci.

În Uniunea Europeană, care reglementează în mod strict materialele ce ajung în depozitele de deșeuri, unele pale sunt incinerate în cuptoare producătoare de ciment sau în centrale electrice. Însă energia produsă este slabă și inegal distribuită, iar arderea fibrei de sticlă emite poluanți.

Într-un proiect pilot de anul trecut, Veolia a încercat să le macine într-un praf, urmărind să extragă chimicale.

Un start-up, Global Fiber glass Solutions, a dezvoltat o metodă de a sparge palele și a le presa în granule și plăci de fibră care să fie folosite pentru podele și pereți. Compania a început producția de mostre la o fabrică din Sweetwater, Texas, lângă cea mai mare concentrație de ferme eoliene de pe continent. Firma plănuiește o altă operațiune în Iowa.

Putem procesa 99,9% dintr-o pală și putem trece prin aproape 6.000-7.000 de pale pe an per fabrică”, a declarat directorul general Don Lilly.

Până atunci, gropile de gunoi municipale și comerciale vor prelua majoritatea deșeurilor, despre care Asociația Americană de Energie Eoliană din Washington spune că este soluția cea maisigură și mai ieftină.

Palele turbinelor eoliene aflate la sfârșitul vieții lor operaționale sunt sigure pentru depozitarea în gropi de gunoi, spre deosebire de deșeurile care vin de la alte surse de energie, și reprezintă o mică parte din totalul deșeurilor solide municipale provenite din SUA”, potrivit Asociației.

Un studiu al Institutului pentru Cercetarea Energiei Electrice estimează că toate deșeurile de pale până în 2050 ar echivala aproximativ 0,015% din toate reziduurile solide municipale care au umplut gropile de gunoi doar în 2015. Între timp, Bratvold, de la depozitul de deșeuri municipal din Casper, și colegii săi au pus deoparte mai multe pale, iar în lunile ce vor veni, vor experimenta cu metode de a le diminua și mai mult urmele. Au încercat buncăre, berme și chiar casarea lor cu buldozere, însă șenilele alunecau pe suprafețele netede.