Solutii

SUA anunță construcția primei centrale nucleare cu tehnologie SMR în România

3
min
2/5/2022

Reactoarele SMR presupun costuri scăzute, scalabilitate şi flexibilitate şi sunt uşor de integrat cu alte surse de energie curată.

Reprezentantul special al preşedintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, şi preşedintele Klaus Iohannis au anunţat intenţia României de a construi primul reactor modular de mici dimensiuni (SMR) cu tehnologie americană. Este „un pas vizionar” al României, care va da un impuls semnificativ reducerii emisiilor de carbon în Europa, arată un comunicat al Departamentul de stat al SUA, ne informează Digi 24.

„Prin faptul că utilizează prima această tehnologie inovatoare, ecologică, de provenienţă americană, România face un pas înainte - dar totodată un salt tehnologic uriaş - pentru a promova măsurile climatice şi accesul la energie curată într-o zonă esenţială a Europei şi în lume. Acest efort în valoare de miliarde de dolari evidenţiază ingeniozitatea americană, creează mii de locuri de muncă în ambele ţări, consolidează securitatea energetică a Europei, sprijină cele mai înalte standarde în materie de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară şi, important de ştiut, contracarează criza climatică prin energie curată”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Reactoarele SMR presupun costuri scăzute, scalabilitate şi flexibilitate şi sunt uşor de integrat cu alte surse de energie curată. Pot fi amplasate în funcţie de nevoile specifice ale reţelei energetice naţionale şi există posibilitatea măririi capacităţii lor aşa cum dictează cererea. De asemenea, pe lângă producţia de energie, reactoarele SMR pot să joace şi un rol esenţial în decarbonizarea sectoarelor unde emisiile de carbon sunt greu de redus. Pot fi folosite pentru producţia de hidrogen, energie termică utilizată în procese industriale şi de apă desalinizată pentru a respecta cotele privind decarbonizarea, standardele de calitate a aerului şi nevoile de apă curată, potrivit comunicatului.

„Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care şapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unităţi de producţie a energiei de bază şi pentru a crea locuri de muncă pentru aceiaşi angajaţi. Ne bucură acest parteneriat cu România, prin care promovăm tehnologiile curate emergente”, se mai arată în comunicat.

Anunţul de marţi se bazează pe Acordul interguvernamental încheiat între România şi Statele Unite pentru cooperarea în legătură cu Programul nuclear al României, semnat în decembrie 2020, şi vine să cimenteze o relaţie de zeci de ani legată de promovarea energiei nucleare de uz civil.

NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission). Prin această iniţiativă, este de aşteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării.

Fiecare unitate NuScale completă ar necesita o forţă de muncă de 270 de angajaţi, care să lucreze cu normă întreagă. Ar putea să faciliteze şi retenţia de forţă de muncă din termocentralele pe cărbune, dat fiind că multe posturi din termocentralele pe cărbune sunt transferabile direct în sectorul nuclear, necesită calificare interdisciplinară minimă şi au un impact economic mai mare. Lanţul intern de aprovizionare pentru producţia a trei unităţi NuScale pe an ar putea genera aproximativ 13.500 de locuri de muncă.

Conform datelor de la NuScale, costul se poate ridica la 3,5 miliarde de dolari pe gigawatt de energie. Guvernul Statelor Unite a investit peste 450 de milioane de dolari în dezvoltarea şi acordarea de licenţă pentru NuScale.

România va primi peste 2 milioane de dolari sub formă de asistenţă tehnică din partea Statelor Unite, pentru a progresa cu obiectivele sale de a deveni un centru regional de educaţie şi formare pe teme care ţin de reactorul SMR. Asistenţa acoperă cooperarea pentru a înfiinţa un simulator SMR la una dintre universităţile de top şi sprijinul aferent studiului cu privire la amplasarea reactoarelor SMR, un transfer de bune practici cu deplasare în SUA (de tip „reverse trade mission”) şi o serie de seminarii pe teme de reglementări aplicabile reactoarelor SMR.

Banca de Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a semnat un memorandum de înţelegere cu România, prin care s-a stabilit că se vor explora şi identifica opţiuni pentru a face posibilă finanţarea prin EXIM de până la 7 miliarde de dolari.