Stiri

STUDIU O universitate din Noua Zeelandă a descoperit pentru prima dată microplastice în zăpada din Antartica

7
min
13/6/2022

Microplasticele sunt definite ca orice fragment de plastic cu o lungime mai mică de cinci milimetri.

Studiul publicat de revista ştiinţifică "The Cryosphere", arată că dintre cele 13 tipuri diferite de plastic găsite, cel mai frecvent a fost PET (polietilen tereftalat), folosit în fabricarea de sticle de băuturi răcoritoare şi articole de îmbrăcăminte.

Studenta Alex Aves de la Universitatea din Canterbury a colectat mostre de zăpadă din 19 locuri de pe platforma de gheaţă Ross din Antarctica în 2019 şi a spus că a fost şocată să descopere microplastice în fiecare probă.

Microplasticele sunt definite ca orice fragment de plastic cu o lungime mai mică de cinci milimetri.

Citește și: ANALIZĂ Cum reducem CO2 din atmosferă - păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană 

"Este incredibil de trist, însă găsirea de microplastice în zăpada proaspătă din Antarctica evidenţiază gradul de poluare cu plastic chiar şi în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii", a afirmat ea.

În cadrul cercetărilor conduse de Alex Aves au fost descoperite în medie 29 de particule de microplastic pe litru de zăpadă topită.

Citește și: Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

Vedere de la Castle Rock, insula Ross până la Munții Transantarctici, realizată în timpul cursului PCAS în 2019. Sursa foto: Alex Aves

Densitatea microplasticelor a fost de aproape trei ori mai mare lângă bazele ştiinţifice de pe Insula Ross, Baza Scott şi Staţia McMurdo.

Dintre cele 13 tipuri diferite de plastic găsite, cel mai frecvent a fost PET (polietilen tereftalat), folosit în fabricarea de sticle de băuturi răcoritoare şi articole de îmbrăcăminte.

Alex Aves luând notițe în timpul colectării de mostre în Antarctica, 2019. Sursa foto: Lucy Howell.

Este posibil ca microplasticele să fi parcurs mii de kilometri prin aer, însă este la fel de probabil ca prezenţa oamenilor în Antarctica să fi stabilit o "amprentă" de microplastic, afirmă cercetătorii.

Studiul a confirmat ceea ce oamenii de ştiinţă se aşteptau, a afirmat Olga Panto, cercetător principal la Institutul de Cercetare şi Ştiinţa Mediului, citată de Agerpres.

"Este cu adevărat imposibil ca orice organism să evite acum impactul activităţii umane, asemănător cu felul în care toate mediile şi organismele sunt afectate de schimbările climatice determinate de om", a spus ea. Sunt necesari paşi importanţi pentru a reduce utilizarea şi gestionarea plasticelor, a mai spus Panto.

Sursa foto principala: Bella Zeldis / Universitatea din Canterbury