Stiri

STUDIU Europenii îşi doresc mai multe pubele de reciclare în spaţii publice

4
min
8/12/2020

Oamenii îşi doresc ambalaje care pot fi reciclate la infinit, etichetare mai bună şi vor să ştie mai multe despre ceea ce se întâmplă cu materialele reciclabile.

Europenii îşi doresc să aibă mai multe pubele de reciclare atunci când se află în deplasare, potrivit unui studiu efectuat în 14 ţări europene de compania de cercetare LUCID, în asociere cu programul Every Can Counts, dedicat creşterii gradului de conştientizare cu privire la avantajele reciclării dozelor din aluminiu. Aceste rezultate vin în completarea datelor prezentate deja de Every Can Counts, potrivit cărora 86% dintre europeni consideră că este mai important ca niciodată să reciclăm. Cu toate acestea, se pare că principalul obstacol în calea unor rate mai ridicate de reciclare este lipsa infrastructurii. Studiul a arătat că 93% dintre respondenţi ar vrea să vadă mai multe pubele de reciclare pe stradă, în locuri publice, parcuri, pe plajă, în jurul punctelor de atracție și al traseelor.

Oamenii au probleme în a recicla în principal atunci când sunt în deplasare, având în vedere că 83% au declarat că pun dozele din aluminiu în coşul de reciclare întotdeauna sau des atunci când sunt acasă. Acest procent scade până la 54% în ceea ce priveşte reciclarea dozelor la locul de muncă și doar 49% o fac atunci când sunt în aer liber, în timp ce 48% reciclează în locații în aer liber, cum ar fi parcurile și plajele.

În ceea ce priveşte rezultatele disponibile pentru România, 69% dintre respondenţi au declarat că nu sunt suficiente pubele de reciclare, iar principalele motive pentru care nu reciclează sunt asociate cu faptul că la locul de muncă nu există coşuri de reciclare, pubelele de reciclare sunt prea departe de casă sau că acestea sunt mereu pline. În acest sens, 56% dintre respondenţii români au spus că reciclează întotdeauna dozele de băuturi atunci când sunt acasă şi doar 19% reciclează atunci când sunt în deplasare, 35% când sunt la birou şi 26% în locuri precum parcuri şi plaje.

Din 2009, Every Can Counts a contribuit la creşterea conştientizării reciclării dozelor din aluminiu, cu obiectivul de a recicla dozele consumate în Europa în procent de 100%. Deşi rata de reciclare a dozelor din aluminiu a fost de 74.5% în 2017 (cele mai recente date disponibile), studiul a arătat că două treimi dintre respondenţi cred că rata de reciclare a dozelor este sub 50%. Acest paradox arată că încă mai este de lucru în ceea ce priveşte cunoştinţele consumatorilor. Conștientizarea proprietăților circulare ale aluminiului este un caz similar, doar 55% dintre respondenți identificând corect aluminiul ca material de ambalare infinit reciclabil.

Reciclabilitatea joacă, de asemenea, un rol important în comportamentul consumatorilor. 54% din respondenți au spus că preferă să aleagă băuturi ambalate în doze din aluminiu deoarece sunt ușor de reciclat. Un total de 94% au declarat că companiile ar trebui să utilizeze ambalaje care sunt infinit reciclabile.

Nu în ultimul rând, oamenii și-au exprimat punctele de vedere favorabile cu privire la stimulente pentru reducerea amprentei de mediu a ambalajelor băuturilor, cum ar fi un sistem de recompensă pentru reciclare, informații îmbunătățite de etichetare, semnalizare mai bună și reguli armonizate și instrucțiuni de sortare cel puțin la nivel de țară.