Stiri

Studiu: cum va fi viața în rezervațiile naturale peste 50 de ani?

3
min
8/10/2020

Rezervațiile naturale ale Pământului stau la baza conservării biodiversității globale, iar acestea vor fi afectate în mod diferit de schimbările climatice.

De aceea este necesară o cunoaștere detaliată a impactului schimbărilor climatice în fiecare zonă pentru a putea fi gestionate ariile protejate și conservarea funcției lor ecologice. Universitatea din Bayreuth a publicat un studiu biogeografic care atrage atenția asupra acestui lucru, bazându-se pe prognozele climatice din rezervații din întreaga lume. Cercetătorii au examinat un total de 137.735 de rezervații naturale de pe șase continente, punând accentul pe modificările climatice actuale la care acestea vor fi expuse în următoarele cinci decenii. Ei au prognozat apoi cum vor afecta fauna și vegetația aceste modificări. “Schimbările climaterice pot fi drastice în următorii 50 de ani, existând riscul ca aproape toate rezervațiile să fie afectate. Dacă schimbările se vor menține pe linia din ultimii ani, multe dintre aceste rezervații vor dispărea, iar noi nu vom mai avea ce să le lăsam copiilor noștri”, a declarat dr. Carl Beierkuhnlein, unul dintre autorii studiului.

Schimbări climatice locale deosebit de severe sunt așteptate până în 2070, în special în ariile protejate din țările tropicale. La ora actuală, acestea sunt de o mare importanță pentru conservarea speciilor de plante și animale pe cale de dispariție la nivel global și, din cauza utilizării intense de către oameni, sunt supuse unei mari presiuni. În zone extinse, temperaturile vor crește considerabil ca urmare a schimbărilor climatice. În consecință, unele specii vor tinde să migreze către regiuni montane mai înalte și mai reci. În aceste zone, amenințarea pentru animale ar putea crește rapid din cauza altitudinii mai mari unde resursele disponibile sunt reduse. Concluzia este că dacă se continuă pe linia din prezent, când temperaturile medii anuale cresc constant, multe specii vor dispărea. Prognozele schimbărilor climatice globale sunt întotdeauna incerte și din acest motiv, pentru studiul rezervațiilor naturale, cercetătorii de la Bayreuth au lucrat cu zece modele globale diferite de schimbări climatice. În plus, în evaluările lor au inclus două scenarii semnificativ diferite de emisii globale de gaze cu efect de seră.