Un nou studiu sugerează că bioplasticul – plastic care este obținut din materiale biologice în loc de petrol și/sau este conceput să fie biodegradabil – conține la fel de multe ca plasticul convențional.
În noua cercetare, publicată în ziarul Environment International, oamenii de știință au analizat 43 de produse din bioplastic, printre care tacâmuri de unică folosință, ambalaje pentru ciocolată, sticle de suc și dopuri pentru vin. Acestea sunt făcute din nouă tipuri de bioplastic, incluzând varietăți de materie organică precum plante sau alge, fie unele care se degradează în timp, fie care îndeplinesc ambele criterii.
Cercetătorii au analizat cum au reacționat materialele în contact cu lumina, prin proceduri științifice. Observațiile lor au arătat că 80% dintre produse conțineau mai mult de 1.000 de chimicale, iar unele chiar și până la 20.000 de chimicale.
Sigur că nu toate chimicalele sunt periculoase, însă oamenii de știință au testat toxicitatea materialelor găsite și au descoperit un procent ușor mai mare în bioplastic, comparativ cu plasticul convențional. De asemenea, au ajuns la concluzia că existau șanse mari ca noile materiale să conțină, la fel ca plasticul tradițional, chimicale care întrerup activitatea endocrină.
Oamenii de știință au subliniat că este nevoie de mult mai multă cercetare pentru a determina potențialele consecințe a acestor materiale asupra sănătății și mediului. Deși aceștia au susținut că încă nu se știe în ce măsură aceste chimicale pătrund în corpul uman, au avertizat că concluziile lor sunt totuși îngrijorătoare. „Plasticul biodegradabil și bioplasticul nu sunt mult mai sigure decât alte tipuri de plastic”, a transmis Lisa Zimmermann, studentă PhD la Universitatea Goethe din Frankfurt și autoarea studiului.
Studii anterioare au arătat că bioplasticul vândut ca fiind compostabil sau biodegradabil nu se degradează, de multe ori, decât în anumite condiții, iar bioplasticul făcut din materiale organice este făcut, de multe ori, din culturi agricole, care concurează cu producția de alimente ținând cont de utilizarea terenului.