Stiri

STUDIU: Bacteriile rezistente la antibiotice vor provoca zeci de milioane de decese în următorii ani

2
min
20/9/2024

Se estimează că în următorii 25 de ani, infecțiile bacteriene rezistente la antibioticele existente vor provoca direct peste 39 de milioane de decese la nivel global, contribuind indirect la alte 169 de milioane de morți, conform unui raport publicat recent.

Oamenii de știință avertizează că, pe măsură ce ne îndreptăm către deceniile viitoare, criza rezistenței la antibiotice va deveni o amenințare critică, cu un impact devastator asupra sănătății publice, potrivit descoperă.ro.

Previziunile indică faptul că între 2025 și 2050, bolile bacteriene rezistente vor cauza un număr îngrijorător de decese, iar dacă nu sevor lua măsuri urgente, numărul anual de decese directe cauzate de această problemă va ajunge la 1,91 milioane până în 2050. Alte 8,22 milioane de decese anuale vor fi atribuite indirect acestei crize. Aceste cifre reprezintă ocreștere semnificativă comparativ cu anul 2022, când numărul morților a fost mult mai redus, potrivit unei analize realizate de Reuters.

Nu afectează doar domeniul sănătății

Criza rezistenței la antibiotice nu afectează doar domeniul sănătății. Se estimează că, până în 2030, economiile mondiale vor suferi pierderi masive, cuprinse între 1.000 și 3.400 de miliarde de dolari anual din produsul intern brut. Persoanele vârstnice sunt deosebit de vulnerabile; în ultimele trei decenii, decesele cauzate de rezistența la antibiotice în rândul celor peste 70 de ani au crescut cu peste 80%. În plus, țările cu venituri mici și medii, cum ar fi cele din Africa Subsahariană și Asia de Sud, înregistrează cele mai mari rate de decese, în special din cauza tuberculozei rezistente la medicamente.

Bacterii puternice

Această criză este în mare parte rezultatul utilizării necorespunzătoare și excesive a antibioticelor pentru tratarea infecțiilor la oameni, animale și plante. Cu toate acestea, există speranță: cercetătorii subliniază că, dacă se implementează măsuri eficiente, cum ar fi dezvoltarea denoi vaccinuri și politici mai stricte de utilizare a antibioticelor, peste 92 de milioane de vieți ar putea fi salvate până în 2050.

Studiul, realizat de un grup internațional de cercetători, s-a bazat pe o analiză amplă a datelor colectate de la 520 de milioane de persoane din 204 țări. Concluziile acestui raport vor fi discutate la Adunarea Generală a ONU pe 26 septembrie, unde rezistența la antibiotice va fi un punct central de pe agenda globală.

Sursa foto: Shutterstock