Solutii

Sticla poate fi reciclată la infinit, fără să își piardă din calități

4
min
14/5/2020

Dacă o familie ar recicla toate recipientele din sticlă folosite timp de un an, energia economisită ar putea alimenta televizorul lor peste 100 de ore!

Reciclând o singură sticlă se economisește suficientă energie pentru a aprinde un bec timp de 24 de ore. Sticla nu se degradează prin procesul de reciclare, astfel încât poate fi reciclată la infinit. Fabricarea sticlei nu necesită produse secundare toxice, la fel cum elementele din care este făcută sticla sunt netoxice: siliciu, nisip, sodă calcinată, calcar. Practic, sticla este singurul tip de ambalaj certificat de organisme internaționale ca fiind „sigur pentru sănătate”. Alimentele ambalate în recipiente de sticlă au și un termen de valabilitate mai mare decât în orice alt tip de ambalaj, datorită calităților sticlei. Beneficiile reciclării sticlei sunt uriașe pe toate planurile, atât pentru mediu, implicit și pentru oameni, dar și pentru producătorii de sticlă. În fabrici crește durata de viață a echipamentelor, a utilajelor, se economisește energie și sunt reduse emisiile și consumul de materii prime. O tonă de sticlă reciclată salvează emiterea în atmosferă a 315 kg de dioxid de carbon, gaz cu efect de seră, reduce emisiile de particule, precum și de oxid de azot și de sulf. De asemenea, procesul de reciclare creează locuri de muncă, un factor extrem de important la care e bine să ne gândim de fiecare dată când nu selectăm gunoiul. Poate asta ne va ajuta să o facem. Cum? Ideal este să o separăm pe culori, dacă folosim des recipiente din sticlă în mai multe culori (verde, transparentă sau maro). Absolut toate sunt reciclabile, dar ușurați acest procedeu dacă o trimiteți selectată pe culori și deja curățată/spălată la reciclat. Sticla de la geamuri sau veselă de sticlă se separă de recipientele tip borcan sau sticle.

Conceptul returnării recipientelor din sticlă la centrele comerciale care se poate face încă din aprilie anul trecut, când a fost dată Ordonanța conform căreia cumpărătorii pot recupera garanția de 0,50 bani/sticlă dacă au bonul fiscal, este o teorie greu de pus în practică, așa cum s-a dovedit. Nu toate market-urile primesc, nu orice sticlă se poate returna, iar de borcane, nici vorbă. Așa că ne rămâne ca în toată această buclă a reciclării să începem cu noi, să facem ce putem în gospodăriile noastre, apelând la furnizorii de servicii de colectare a deșeurilor separate. Asta dacă nu avem în apropierea locuinței un punct de colectare selectivă.

Odată ajunsă la groapa de gunoi, unei sticle îi sunt necesari aproximativ un milion de ani pentru a se degrada, iar prin efectul de lupă pe care îl poate avea la groapă, poate fi considerată un deșeu periculos care duce la incendii.

Curiozități

Cel mai vechi obiect din sticlă propriu-zisă se consideră o amuletă albastră ce a fost gasită în Egipt și este datată în anul 7000 î.e.n.

În anul 1000 au apărut primele cuptoare de făcut sticlă în Boemia și în Polonia.

Sticla produsă în Veneția, pe insula Murano, este cea mai cunoscută și apreciată sticlă din toate timpurile, fiind considerată una din fantasticele invenții ale omenirii.

În imagine, una dintre cele mai spectaculoase sculpturi din sticlă de Murano, expuse pe insulă, lucrată într-o tehnică extrem de dificilă, de meșteșugari tradiționali împreună cu doi artiști.