Stiri

Spălarea vaselor cu abur supraîncălzit este mai eficientă și mai ecologică, arată un nou studiu

8
min
8/9/2022

Adesea, mașinile de spălat vase convenționale nu ucid toate microorganismele dăunătoare rămase pe farfurii, boluri și tacâmuri.

Ele necesită, de asemenea, cicluri care durează mult și care utilizează cantități mari de energie electrică, iar detergentul este eliberat în sursele de apă, poluând mediul. Însă pe viitor, spălarea vaselor ar putea fi mai ecologică.

Bacteriile nu au nici o șansă

Mașinile de spălat vase cu abur supraîncălzit ar putea oferi o soluție mai eficientă și mai ecologică. În Physics of Fluids, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Dortmund și de la Universitatea Tehnică din München, ambele din Germania, au simulat o astfel de mașină de spălat vase, constatând că aceasta a ucis 99% dintre bacteriile de pe o farfurie în doar 25 de secunde.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Modelul unei mașini de spălat vase idealizate arată ca o cutie cu pereți laterali solizi, o deschidere superioară și o duză în partea de jos. O farfurie acoperită cu o tulpină de bacterii rezistentă la căldură este plasată direct deasupra duzei. Odată ce farfuria atinge o anumită temperatură de prag în simulare, microorganismele sunt distruse.

Economii la apă și energie

„Aburul iese din duză cu o viteză foarte mare. Putem vedea șocuri, iar fluxul turbulent care este creat are vârtejuri. Includem și transfer de căldură, care arată cum se schimbă căldura în caseta de simulare și condensul de pe suprafețele solide”, a spus autoarea Natalie Germann, de la Universitatea Tehnică din Dortmund.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Undele de șoc, create de viteza mare a aburului, sunt reflectate de suprafețele din mașina de spălat vase. În timp ce echipa s-a concentrat pe bacterii în această lucrare, șocurile ar putea fi folosite și pentru a îndepărta eficient resturile alimentare, notează Tech Xplore.

„Studiul nostru ajută la determinarea puterii șocurilor, a poziției șocurilor și a vârtejurilor care sunt create în interiorul mașinii la spălarea vaselor. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru aranjarea obiectelor în interiorul mașinii de spălat vase și pentru amplasarea și orientarea duzelor”, a spus autoarea Laila Abu-Farah, de la Universitatea Tehnică din München.

Mașina de spălat vase cu abur supraîncălzit ar costa mai mult la început, dar costurile s-ar reduce pe termen lung prin economii de apă, electricitate și detergent. Aceasta ar fi ideală pentru utilizarea în restaurante, hoteluri și spitale, care trebuie să îndeplinească standarde de igienă ridicate.

Sursa foto: Flickr