Solutii

Soluţia pentru criza climatică: exploatarea lunii, spun cercetătorii

4
min
10/2/2023

În goana după soluţii pentru a rezolva criza climatică, cercetătorii au propus o nouă idee: lansarea unor nori de praf de pe lună în spaţiu, pentru a devia razele soarelui departe de Pământ.

În cadrul unui nou studiu, oamenii de ştiinţă au sugerat crearea unui „scut solar” prin exploatarea a milioane de tone de praf lunar şi lansarea unor particule capabile de a bloca parţial lumina solară la aproximativ 1,6 milioane de kilometri de Pământ.

„O parte cu adevărat interesantă a studiului nostru a fost realizarea faptului că particulele naturale de praf lunar au dimensiunea și compoziția potrivită pentru a împrăștia eficient lumina soarelui departe de Pământ”, a spus Ben Bromley, astrofizician la Universitatea din Utah, care a condus cercetarea, lansată în publicaţia ştiinţifică Plos Climate, conform The Guardian.

Mai poţi citi şi: Top 7 specii de animale din România care sunt ameninţate de schimbările climatice

Bromley și alți doi cercetători au luat în considerare mai multe opţiuni, inclusive cărbunele şi sarea de mare, care ar putea bloca soarele cu până la 2% dacă ar fi aruncate în spaţiu. Însă, în cele din urmă, aceştia au hotărât să folosească praful găsit pe Lună. Pentru a face acest lucru, milioane de tone de praf trebuie să fie extrase, cernute şi încărcate într-un dispozitiv balistic şi să fie lansate în spaţiu în fiecare an, pentru a menţine scutul solar.  

Praful lunar trebuie să fie propulsat regulat în spaţiu pentru a preveni încălzirea globală, în caz contrar prezentând riscul unui şoc prin care răcirea temporară este oprită brusc şi planeta este lăsată să se încălzească rapid.

Bromley a adăugat că lansarea prafului lunar nu înlocuieşte nevoia de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta.

Mai poţi citi şi: Cum putem repopula satele din România. Cercetător: Trebuie să repatriem diaspora

„Nimic nu ar trebui să ne distragă atenția de la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră aici pe Pământ”, a spus el.

Această încercare de a reduce schimbările climatice reprezintă un răspuns controversat, însă poate fi o soluţie dacă ţările nu reduc emisiile suficient de repede pentru a preveni un dezastru – un scenariu probabil, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Ted Parson, expert în dreptul mediului la Universitaty of California, Los Angeles (UCLA), a spus că folosirea prafului de pe Lună este o „speculaţie distractivă şi interesantă din punct de vedere ştiinţific”, dar probabil nu va fi pusă în practică din cauza costurilor mari şi a controlului dificil în comparaţie cu opţiunile de geoinginerie aflate pe Pământ.

Dar oponenţii soluţiilor de geoinginerie solară, fie aflate pe Pământ, fie în spaţiu, susţin că acestea sunt o pierdere de timp şi pot fi periculoase, iar ceea ce este de fapt necesar este renunţarea la arderea combustibililor fosili.

„Este nevoie de reduceri masive ale emisiilor de gaze cu efect de seră, care necesită progrese tehnologice rapide și tranziții socio-economice. Exploatarea lunii nu este răspunsul de care avem nevoie”, a spus Frank Biermann, profesor de guvernanță globală a durabilității la Universitatea din Utrecht.

Foto: Freepik