Stiri

Skopje, al 10-lea cel mai poluat oraș din lume

3
min
3/1/2023

Cauza principală a poluării o constituie prezența în aer în concentrații mult peste limitele admise a particulelor PM-10, precizează sursa citată.

Skopje, capitala Macedoniei de Nord, figurează de mai multe zile pe poziția a 10-a în topul celor mai poluate orașe ale lumii, potrivit sistemului american de măsurarea calității aerului AQI, citată de agenția macedoneană de știri Meta.

Cauza principală a poluării o constituie prezența în aer în concentrații mult peste limitele admise a particulelor PM-10, precizează sursa citată.

Orașul oferă transport public gratuit

Particulele de tip PM (acronim pentru ”pulberi în suspensie” în limba engleză), sunt clasificate ca fiind cancerigene pentru oameni de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), iar inhalarea lor cauzează sau agravează tulburările cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. Expunerea cronică la PM crește riscul afecțiunilor cardiometabolice cronice (de exemplu, obezitate, diabet de tip 2 și tensiune arterială crescută ).

Ministerul Mediului și Amenajării teritoriului a confirmat că nivelurile critice au fost depășite, nu numai la Skopje ci și în orașele Tetovo și Strumitsa.

Administrația locală a capitalei a decis instituirea transportului public gratuit pentru cetățeni și a recomandat acestora să renunțe la automobilele personale. Arderea deșeurilor din lemn, polistiren a ambalajelor de plastic, cauciuc etc este strict interzisă, iar controalele privind respectarea normelor de protecție a mediului s-au intensificat.

Sursa foto: Wikimedia Commons