Solutii

Tehnologie revoluționară alimentată cu energie solară

3
min
24/2/2023

Oamenii de știință care lucrează asiduu în domeniul deșeurilor, au dezvoltat o modalitate de a transforma deșeurile de plastic și gazele cu efect de seră în combustibili durabili folosind energia solară. Sistemul, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, ar putea ataca poluarea cu plastic și ar putea deveni un „game changer" în dezvoltarea unei economii circulare, ne informează Euronews.

Specialiștii au dezvoltat un sistem care poate transforma deșeurile în produse chimice folosind energie regenerabilă. Tehnologia poate transforma două fluxuri de deșeuri, gaze cu efect de seră și plastic, în doi combustibili durabili - gaz de sinteză și acid glicolic în același timp. Este pentru prima dată când procesul a fost realizat folosind un reactor alimentat cu energie solară.

Aproximativ 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic sunt produse în fiecare an, conform Programului ONU pentru Mediu. Cu toate acestea, doar 9% este reciclat, restul acumulându-se în gropile de gunoi, sau poluează oceanele cu microplastice. Reciclarea chimică, în care plasticul este transformat în combustibili, necesită temperaturi extrem de ridicate. Costul ridicat și ineficiența acestui proces acționează ca un factor descurajant, dar acest nou sistem alimentat cu energie solară ar putea schimba acest lucru.

Reactorul transformă dioxidul de carbon (CO2) și materialele plastice într-o varietate de produse care pot fi apoi utilizate într-o serie de industrii.

De exemplu, CO2 este transformat în gaz de sinteză, o componentă majoră a combustibililor lichizi durabili, în timp ce sticlele de plastic sunt transformate în acid glicolic, utilizat pe scară largă în industria cosmetică. Sistemul poate fi setat să transforme deșeurile în diferite produse prin modificarea tipului de catalizator utilizat în reactor.

Cercetătorii văd descoperirile ca o modalitate de a transforma deșeurile de plastic și gazele cu efect de seră, doi dintre cei mai mari factori poluatori ai planetei în produse utile. Ei speră ca sistemul alimentat cu energie solară, raportat în revista Nature Synthesis, va fi un pas către tranziția către o economie circulară mai durabilă.

„Transformarea deșeurilor în ceva util folosind energia solară este un obiectiv major al cercetării noastre”, spune profesorul Erwin Reisner de la Departamentul de Chimie Yusuf Hamied, autorul principal al lucrării.

„Poluarea cu plastic este o problemă uriașă la nivel mondial și, adesea, multe dintre materialele plastice pe care le aruncăm în recipientele de reciclare sunt incinerate sau ajung la groapa de gunoi.”

De ce este acest sistem de reciclare alimentat cu energie solară atât de inovator?

Alte sisteme similare alimentate cu energie solară sunt în curs de dezvoltare, dar, până în prezent, nu au reușit să recicleze deșeurile de plastic și să reducă gazele cu efect de seră într-un singur proces.

„O tehnologie bazată pe energie solară care ar putea ajuta la abordarea poluării cu plastic și a gazelor cu efect de seră în același timp ar putea schimba jocul în dezvoltarea unei economii circulare”, spune Subhajit Bhattacharjee, coautorul lucrării.

Sistemul funcționează prin integrarea catalizatorilor într-un absorbant de lumină.

„În general, conversia CO2 necesită multă energie, dar cu sistemul nostru, practic, pur și simplu luminezi și începe să transforme produsele dăunătoare în ceva util și durabil”, spune coautorul dr. Motiar Rahaman.

„Înainte de acest sistem, nu aveam nimic care să poată face produse de mare valoare în mod selectiv și eficient.”

Bhattacharjee adaugă că, în viitor, sistemul ar putea deveni și mai versatil și ar putea concepe produse mai complexe, doar prin schimbarea catalizatorului.

Cercetătorii speră că sistemul ar putea fi folosit într-o zi pentru a dezvolta o fabrică de reciclare alimentată în întregime cu energie solară.