Stiri

Sistemul antigrindină suspendat: Pierderi masive pentru agricultură, estimate la sute de milioane de euro

2
min
5/9/2024

Programul Național Antigrindină a fost suspendat în urma unei notificări oficiale, emisă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care a anunțat că nu există fonduri disponibile pentru finanțarea activităților din acest an.

Drept urmare, Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a fost oprit, afectând direct fermierii din întreaga țară, conform amosnews.ro.

Conform acestei decizii, unitățile responsabile cu combaterea grindinei, operate de către Intervenții Active în Atmosferă (IAA), au fost trecute în regim de conservare și păzite. „Suntem profund derutați de această măsură. În opinia noastră, ar fi trebuit să existe o serie de consultări prealabile cu agricultorii înainte de a se lua o asemenea decizie. Ne exprimăm regretul că Ministerul Agriculturii a ales să oprească un program care ne-a sprijinit constant timp de 15 ani, chiar înainte de finalul sezonului agricol. În contextul secetei și al dificultăților economice actuale, această situație ne vulnerabilizează și mai mult. Sperăm ca MADR să reconsidere decizia și să reia programul cât mai curând”, a declarat Robert-Ionuț Băicoianu, Director Executiv al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV).

Sistem folosit în alte state

Intervențiile active în atmosferă, atât pentru combaterea grindinei, cât și pentru stimularea precipitațiilor, sunt metode utilizate pe scară largă și cu succes în diverse țări, precum Germania, Franța, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, SUA și Emiratele Arabe Unite. Aceste state au dezvoltat de-a lungul a peste cinci decenii sisteme eficiente și integrate de protecție împotriva fenomenelor meteo extreme.

„IAA își manifestă profunda îngrijorare față de impactul asupra fermierilor, în special cei care dețin podgorii și livezi, care riscă să sufere pierderi masive în caz de fenomene meteorologice extreme înainte de recoltare. În lipsa intervențiilor necesare, norii de grindină de dimensiuni mari pot provoca pagube severe culturilor agricole, pagube ce ar fi putut fi prevenite,” a declarat Ionuț Lazăr, Director de Program al Unității Antigrindină din Vrancea.

„IAA colaborează activ cu alte țări pentru a adopta și adapta cele mai bune practici în acest domeniu, cu scopul de a dezvolta un sistem național robust, capabil să combată efectele schimbărilor climatice și să protejeze agricultura din România. Cercetările vor continua, alături de partenerii internaționali, pentru a asigura accesul României la celemai avansate tehnologii disponibile,” a adăugat Dr. Daniel Florea, Director de Program al Centrului Zonal Iași.