Stiri

Singurul mare câștig al COP27: crearea unui fond pentru țările sărace care suferă din cauza schimbărilor climatice

6
min
22/11/2022

Decizia a fost adoptată prin consens, în adunarea plenară, la încheierea conferinţei anuale a ONU dedicată climei de la Sharm el-Sheikh, în Egipt.

COP27 a adoptat duminică o rezoluţie care prevede crearea unui fond dedicat pentru finanţarea daunelor climatice deja suferite de ţările "deosebit de vulnerabile", o decizie descrisă drept istorică de către promotorii săi, transmite AFP.

Diavolul stă în implementare

Decizia a fost adoptată prin consens, în adunarea plenară, la încheierea conferinţei anuale a ONU dedicată climei de la Sharm el-Sheikh, în Egipt.

În rezoluţie este subliniată "nevoia imediată de resurse financiare noi, suplimentare, previzibile şi adecvate pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare care sunt deosebit de vulnerabile" la impactul "economic şi non-economic" al schimbărilor climatice.

Printre aceste modalităţi posibile de finanţare se numără în mod explicit crearea unui "fond de răspuns pentru pierderi şi daune", o cerere puternică din partea ţărilor în curs de dezvoltare, care s-au unit în acest dosar.

Modalităţile de implementare a deciziei şi, prin urmare, a fondului, urmează să fie elaborate de un comitet special în vederea adoptării la COP28 la sfârşitul anului 2023, în Emiratele Arabe Unite.

Problematica "pierderilor şi a daunelor", aflată mai mult ca niciodată în centrul dezbaterilor după inundaţiile devastatoare care au lovit recent Pakistanul şi Nigeria, aproape că a riscat să facă să eşueze COP27.

Decizia a fost pusă pe ordinea de zi abia în ultimul moment, după o lungă reticenţă din partea ţărilor bogate şi cu condiţia ca problema posibilelor răspunderi legale sau despăgubiri să fie eliminată. Ţările dezvoltate s-au opus mult timp ideii unui fond dedicat.

China și SUA, discrete

În cele din urmă, Uniunea Europeană a prezentat o propunere joi, cu o zi înainte de închiderea planificată a conferinţei, care accepta crearea unui fond cu condiţia ca acesta să fie rezervat ţărilor "deosebit de vulnerabile", ceea ce exclude dintre beneficiari ţările în curs de dezvoltare, precum China. Această menţionare figurează în rezoluţia adoptată, dar nu se referă direct la fond.

UE a dorit, de asemenea, să se menţioneze în decizie o lărgire a "bazei de contributori", ceea ce ar permite includerea Chinei. Dar această eventualitate va trebui să fie discutată de către comitet şi cu siguranţă va face obiectul unor dezbateri acerbe.

Statele Unite şi China au rămas foarte discrete public în această problemă. Directorul ONG-ului Power Shift Africa, Mohamed Adow, un apărător înflăcărat al fondului, a salutat adoptarea sa: "La începutul acestor negocieri, pierderile şi daunele nu erau nici măcar pe ordinea de zi. Şi acum intrăm în istorie".

Sursa foto: Flickr