Stiri

Singura centrală pe cărbune din Hawaii va fi închisă definitiv

7
min
31/8/2022

Singura centrală pe cărbune din Hawaii este unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră legate de schimbările climatice.

Pe 1 septembrie, singura centrală pe cărbune din Hawaii își va închide definitiv porțile. Centrala electrică AES Hawaii, situată în partea de vest a insulei Oahu, funcționează cu combustibili fosili din 1992 și generează energie pentru până la 20% din insulă.

Singura centrală pe cărbune din Hawaii este, de asemenea, unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră legate de schimbările climatice.

„Acesta este un punct critic în tranziția pe termen lung a peisajului energetic din Hawaii. Din păcate, momentul a coincis cu evenimentele globale care cresc în prezent costul electricității”, a declarat Shelee Kimura, președinte și CEO al Hawaiian Electric, într-un comunicat de presă.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

„Știm că prețul crescut pentru un serviciu esențial precum electricitatea va afecta multe gospodării și întreprinderi, în special într-un moment în care cresc și alte costuri. Am vrut să-i anunțăm pe clienți în avans, astfel încât să poată planifica și să-i putem ajuta cu opțiuni.

De asemenea, vedem câteva semne încurajatoare că prețurile petrolului sunt în scădere și sperăm că acest lucru va ajuta la scăderea prețurilor în următoarele luni”, a adăugat Kimura.

Pentru a reduce decalajul energetic, Hawaiian Electric intenționează să aibă 14 centrale cu energie regenerabilă care să utilizeze totul, de la energia geotermală la energia solară, până în 2024, 9 fiind numai în Oahu.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Primul dintre proiectele de energie solară, Mililani I Solar, este funcțional și generează 39 de megawați de energie electrică începând cu 11 august.

Departamentul de Comerț și Afaceri ale Consumatorului (DCA) și Hawaiian Electric estimează că facturile pentru casele tipice din Oahu vor crește cu 15 sau 7 la sută prin întreruperea utilizării cărbunelui. Ei se așteaptă ca creșterea prețului să apară pe facturile majorității clienților din octombrie.

Creșterea inițială a costurilor s-a estimat a fi cu doar aproximativ 2 dolari pe lună, dar invazia rusă a Ucrainei a schimbat calculele prin creșterea prețului petrolului până la maxime record. Statul a primit transportul final de cărbune din Indonezia pe 27 iulie.

Sursa foto: Flickr