După ce ciclonul Boris a făcut prăpăd în România, iar inundaţiile au luat viaţa a şapte persoane şi mii de case au fost distruse, acum trebuie să ne pregătim de furtuna polară Ashley. Șefa ANM, Elena Mateescu, a anunțat la Antena 3 CNN la ce trebuie să ne așteptăm în perioada următoare.
Furtuna polară Ashley lovește România! Șefa ANM spune că ar putea fi emise coduri roșii de ploi din cauza furtunii. Pregătiri de viituri
O masă imensă de aer polar urmează să ajungă deasupra României. Ea se va forma deasupra Europei de Vest începând de joi și sunt deja coduri portocalii în Italia și Elveția, iar duminică va ajunge deasupra țării noastre. Acest moment coincide și cu viitura de pe Dunăre.
„Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea din punct de vedere termic să se răcească semnificativ în aproape toată țara. Dacă până sâmbătă vorbim de temperaturi mai ridicate pentru o ultimă decadă a unei luni septembrie în țara noastră, pentru că ecartul termic se situează între 20-25 până la 34 de grade Celsius pentru ziua de vineri, cea mai caldă zi din această săptămână, cele 33-34°C fiind de așteptat în sudul extrem, în sudul Câmpiei Române și în Lunca Dunării, respectiv de duminică, valorile de temperaturi nu vor mai înregistra valori decât până la 22°cel mult. Iată o diferență la nivel național de la 34 până la cel mult 22 în partea de sud-sud-est a țării, în timp ce în regiunile intracarpatice chiar valori mai coborâte, de până la 15-16° așadar valori cu mai puțin de 10-15° față de ce vom înregistra în aceste zile.
Și odată cu răcirea, contăm și pe fenomene de instabilitate atmosferică, astfel încât, la început, în partea de vest, nord-vest a țării, apoi cu extindere în toată țara, așa cum arată datele la acest moment. Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic, o facem în fluxul operațional și, cu siguranță, pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală.
Cantitățile, așa cum arată informațiile la acest moment estimate pentru intervalul de sâmbătă până luni, punctiform 60-80l/m² ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu și cele mai mari valori sunt de așteptat punctiform, în special în partea de vest, sud și centru a țării. Dacă vom constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100l/m², sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a spus șefa ANM, Elena Mateescu, în direct la Antena 3 CNN.
Șefa ANM l-a anunțat pe Raed Arafat că vin ploi puternice peste România
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, şeful DSU Raed Arafat a avut, marţi, o videoconferinţă cu prefecţii şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) din judeţele traversate de fluviul Dunărea despre viitura care se apropie de România. De asemenea, în cadrul ședinței, șefa ANM a prezentat datele meteorologice pentru finalul acestei săptămâni când este așteptată viitura.
Potrivit ANM, vineri va fi emis cod portocaliu pentru jumătatea de vest a țării. Vor fi până la 80-100 de litri pe metru pătrat în 48 de ore în vestul țării.
„Pot apărea viituri surpriză. Situația descrisă de ANM va fi în paralel cu viitura care vine pe Dunăre. Să fie pregătite mijloacele de intervenție”, le-a transmis Raed Arafat celor responsabili.
El le-a cerut autorităţilor locale să pregătească populaţia dacă e nevoie de evacuare, să îşi ia actele, banii, medicamente şi să fie pregătită.
„Intrăm în faza de pregătire, înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luat prin surprindere, fiindcă ştim că vine viitura”, a spus Arafat.
Viitura pe Dunăre, concomitent cu vremea rea
El a precizat că reprezentanţii de la Mediu au transmis că situaţia este gestionabilă şi cantitatea care va intra este sub alte situaţii cu care ne-am confruntat şi nu ar trebui să fie probleme.
Arafat le-a cerut autorităţilor, dacă consideră că există un risc, să acţioneze şi să nu se aştepte până în ultima secundă. „Dacă ştim că viitura vine şi există un risc, mai bine evacuăm şi revenim, decât să evacuăm când apele se ridică şi cresc în zona respectivă”, a menţionat Arafat.
„Nu cereţi târziu sprijinul. Nu este absolut nicio ruşine să se ceară sprijin din timp, să mobilizăm forţe din timp dacă ştim că este o problemă”, a mai spus Raed Arafat.
Despre digurile temporare, secretarul de stat a spus că se poate cere ajutor de la MApN, de la ministerul de Interne, să sprijine instalarea lor rapid şi prompt. Şeful DSU a cerut şi pregătirea bărcilor şi a echipamentelor de intervenţie, a motopompelor care vor fi direcţionate spre zonele care au nevoie.
Arafat a mai cerut ca mesajele RO-Alert să fie date din timp, aşa cum s-a întâmplat şi la Galaţi. „Contrar la toate comentariile, că nu s-au dat, eu pot să vă spun că în seara respectivă şi ziua respectivă s-au dat 24 de mesaje Ro-Alert din care numai 13 s-au dat la mivelul judeţului Galaţi.