Stiri

Sectorul 5 vrea colectare selectivă a gunoiului pe cinci fracții și cere bani de la UE

7
min
22/12/2022

Pentru încurajarea colectării separate, Primăria Sectorului 5 va pune la dispoziţia populaţiei 300 de insule ecologice inteligente.

Primăria Sectorului 5 anunţă că a depus un proiect cu finanţare din fonduri europene în valoare de 50 de milioane de euro pentru un sistem care să permită colectarea selectivă pe cinci fracţii.

Ipubele și insule ecologice

Valoarea totală a proiectului "Dezvoltarea Infrastructurii de Colectare pentru Asigurarea unui Management Integrat al Deşeurilor în Sectorul 5" este de 291.480.437 lei inclusiv TVA, iar contribuţia din bugetul local al Sectorului 5 va fi în valoare de 52.907.374 lei inclusiv TVA.

"Conform studiului de fezabilitate necesar implementării acestui proiect, în ultimii ani, cantitatea de deşeuri colectată la nivelul Sectorului 5 a înregistrat o creştere anuală de 2%.

Pentru a creşte eficienţa colectării selective, se va implementa un sistem de colectare poartă în poartă pe cinci fracţii, se vor achiziţiona 107.500 de Ipubele care să permită colectarea selectivă pe cinci fracţii, se vor amenaja 300 de insule ecologice cu pubele pentru colectare selectivă-inteligentă, se vor achiziţiona 60 autospeciale electrice şi un soft informatic complex pentru managementul deşeurilor", se arată într-un comunicat transmis de Primărie.

Beneficiarii acestui proiect vor fi cei aproximativ 305.261 de locuitori ai Sectorului 5, la care se adaugă 100.000 de persoane care tranzitează această zonă anual, 11.181 de operatori economici şi 181 de instituţii publice.

Colectare voluntară

Pe 29 noiembrie, Consiliul Local Sector 5 a adoptat un proiect privind dezvoltarea infrastructurii de colectare pentru asigurarea unui management integrat al deşeurilor, finanţat prin POIM.

Conform documentaţiei ataşate proiectului, în zonele de blocuri dotate cu ghene interioare şi în cele de case colectarea deşeurilor reciclabile se va realiza pe cinci fracţii, prin sistemul "poartă în poartă". În cazul blocurilor, colectarea se va realiza de la ghenele interioare. În zonele cu blocuri cu regim mic de înălţime care nu sunt dotate cu ghene interioare, ci arondate unora exterioare cele cinci fracţii de deşeuri reciclabile se vor colecta prin aport voluntar la puncte fixe existente (insule ecologice inteligente).

Pentru colectarea din poartă în poartă a deşeurilor reciclabile de la case se vor achiziţiona 107.500 de containere inteligente a 240 de litri pentru care vor fi asiguraţi inclusiv saci menajeri individualizaţi, fapt ce va permite colectarea selectivă individualizată.

Pentru încurajarea colectării separate, Primăria Sectorului 5 va pune la dispoziţia populaţiei 300 de insule ecologice inteligente.

Sursa foto: Rawpixel