Stiri

Secretarul general al ONU avertizează că se apropie o catastrofă climatică

7
min
23/5/2022

Raportul pe 2021 al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) indică în mod clar apropierea unei catastrofe climatice.

Concentrațiile de gaze cu efect de seră, creșterea nivelului mării, nivelul de căldură al oceanelor și acidificarea, toate au stabilit noi recorduri în cursul anului 2021, în timp ce unii ghețari au atins punctul de neîntoarcere, potrivit celui mai recent raport emblematic al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), publicat miercuri.

Raportul pe 2021 al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) indică în mod clar apropierea unei catastrofe climatice, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. „Sistemul energetic global este perturbat, iar acest lucru ne aduce mai aproape de o catastrofă climatică”, a declarat miercuri Guterres, comentând documentul.

Citește și: Cât poluează un avion pe ruta București - Cluj?

Raportul „Starea climei 2021” indică faptul că vremea extremă, care reprezintă fața cotidiană a schimbărilor climatice, a provocat un număr mare de victime, a declanșat șocuri în ceea ce privește securitatea alimentară și a apei și a dus la pierderi economice de sute de miliarde de dolari anul trecut.

Citește și: Industria băuturilor se plânge că planurile Comisiei Europene afectează reciclarea sticlelor de plastic

Raportul, care descrie încă și mai multe semne clare că activitatea umană provoacă daune la scară planetară – la nivelul solului, al oceanelor și al atmosferei noastre – confirmă, de asemenea, că ultimii șapte ani au fost cei mai călduroși din istorie, iar temperatura globală în 2021 a ajuns la aproximativ 1,1°C peste nivelurile preindustriale.

„Este doar o chestiune de timp până când vom asista la un alt an cel mai cald din istorie. Clima  se schimbă sub ochii noștri. Căldura captată de gazele cu efect de seră provocate de om va încălzi planeta pentru multe generații de acum încolo”, a avertizat șeful OMM, Petteri Taalas.

„Creșterea nivelului mării, încălzirea și acidificarea oceanelor vor continua timp de sute de ani, dacă nu se vor inventa mijloace de eliminare a carbonului din atmosferă”.

Sursa foto: Pixabay