Stiri

Schimbările climatice și răspândirea bolilor, două crize cu care se confruntă omenirea

9
min
17/8/2022

Experții americani avertizează că schimbările climatice vor duce la răspândirea a mii de noi virusuri printre speciile animale până în 2070.

Schimbările climatice pun în pericol sănătatea populație la nivel mondial. Creșterea temperaturilor, seceta, precipitațiile și inundațiile reprezintă împreună cel mai mare motor de transmitere a bolilor infecțioase.

Studiile specialiștilor arată că, de exemplu, creșterea temperaturii a dus la mărirea habitatului pentru căpușe, pruci și țânțari. Ceea ce duce la un număr mai mare de infecții cu virusul West Nille, Zika și febra dengue. 

În paralel, experții americani avertizează că schimbările climatice vor duce la răspândirea a mii de noi virusuri printre speciile animale până în 2070, ceea ce va face să crească riscul de transmitere la oameni. 

218 boli patogene mai periculoase în urma schimbărilor climatice 

Profesorul Camilor Mora împreună cu colegii săi de la Universitatea din Hawaii au analizat datele a 3.200 de lucrări științifice pentru a realiza un studiu despre impactul global al schimbărilor climatice asupra bolilor infecțioase care afectează oamenii. 

Cercetarea s-a axat pe 10 pericole climatice asupra a 375 de boli infecțioase. Aceste pericole au inclus încălzirea, seceta, valuri de căldură, incendii de vegetație, precipitații extreme, inundații, furtuni, creșterea nivelului mării, schimbări biogeochimice ale oceanelor și modificarea acoperirii solului. Cercetările arată că toate acestea influențează bolile declanșate de virusuri, bacterii, animale, ciuperci, plante.

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

Bolile patogene au fost transmise în principal prin vectori, deși exemple de caz au fost găsite și pentru căile de transmitere care implică apă, aer, contact direct și alimente. În cele din urmă, cercetarea a constatat că mai mult de 58%, sau 218 din 375, dintre bolile patogene umane cunoscute au fost afectate la un moment dat de cel puțin un pericol climatic prin 1.006 căi unice. 

„Există prea multe boli și căi de transmitere pentru ca noi să credem că ne putem adapta cu adevărat la schimbările climatice”, a spus profesorul Camilo Mora, potrivit Universității din Hawaii. Ea subliniază necesitatea urgentă de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global.

Schimbările climatice crește eficiența virusului West Nille 

Studiul profesorului Camilo Mora, publicat în celebra revistă Nature, arată că pericolele climatice aduc agenții patogeni mai aproape de oameni. Acestea facilitează expansiunea vectorilor și agenților patogeni. 

Temperaturile ridicate și precipitațiile, de exemplu, au fost asociate cu extinderea gamei de vectori, cum ar fi țânțarii, căpușele, puricii, păsările și mai multe mamifere implicate în focare de virusuri, bacterii, animale și protozoare, inclusiv dengue, chikungunya, ciuma, boala Lyme, West. Virusul Nil, Zika, tripanosomiază, echinococoză și malarie.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

Totodată, pericolele climatice au sporit aspectele specifice ale agenților patogeni, inclusiv îmbunătățirea climatului pentru reproducere, accelerarea ciclului de viață, creșterea anotimpurilor/durata expunerii probabile, îmbunătățirea interacțiunilor cu vectorii patogeni (de exemplu, prin scurtarea incubațiilor) și creșterea virulenței.

Încălzirea, de exemplu, a avut efecte pozitive asupra dezvoltării populației de țânțari, supraviețuirii, ratelor de mușcătură și replicării virale, crescând eficiența transmiterii virusului West Nile.

În schimb, seceta a fost favorabilă unei igienizări deficitare responsabile de cazuri de trahom, chlamydia, holeră, conjunctivită, Cryptosporidium, boli diareice, dizenterie, Escherichia coli, Giardia, Salmonella, scabie și febră tifoidă.

Două crize globale: schimbările climatice și răspândirea bolilor infecțioase 

Rezultatele studiului condus de profesorul Camilo Mora completează avertismentul experților americani care au semnalat că schimbările climatice vor duce la răspândirea a mii de noi virusuri până în anul 2070.

Cercetătorii americani au folosit un model pentru a examina modul în care peste 3.000 de specii de mamifere ar putea migra și împrăștia virusuri în următorii 50 de ani, dacă planeta Pământ se încălzește cu 2 grade Celsius.

Colin Carlson, profesor de biologie la Universitatea Georgetown, este coautorul unui studiu care evidențiază două crize globale: schimbările climatice și răspândirea bolilor infecțioase.

Acesta a menționat că „nu vorbim foarte mult despre climă în contextul zoonozelor, boli care se pot răspândi de la animale la oameni. Studiul nostru reunește cele mai presante două crize globale pe care le avem”.

Experții în schimbările climatice și bolile infecțioase au convenit că o planetă care se încălzește, va duce probabil la un risc crescut pentru apariția de noi virusuri. Studiul recunoaște că amenințările generate de schimbările climatice poate duce la creșterea riscului de boli infecțioase.

Sursa foto: Pixabay