Stiri

Schimbările climatice și impactul asupra industriei producătoare de whisky

5
min
3/10/2022

În această vară în Scoția, unde la Chartehall recordul de temperatură a fost doborât (34,8 °C) iar secetele au afectat largi arii ale țării. 

Vara anului 2022 a fost una cu mari probleme pentru agricultură. Acest fapt va afecta nu doar culturile agricole dar și produsele derivate din acestea, printre care se numără whisky-ul. Caracterul, consistența și calitatea superioară a whisky-ului din Scoția sunt datorate în mare parte climatului relativ blând și umed.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Schimbările climatice însă deja forțează producătorii să găsească noi metode de adaptare.

Whiskey-ul, dependent de apa din Scoția

În această vară în Scoția, unde la Chartehall recordul de temperatură a fost doborât (34,8 °C) iar secetele au afectat largi arii ale țării. 

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Industria whisky-ului scoțian depinde în mare măsură de resursele de apă dulce, apa din această regiune fiind considerată din punct de vedere calitativ ca una din cele mai pure din lume. Anual industria folosește aproximativ 61 miliarde de litri de apă , preponderent pentru procesul de răcire din timpul distilării.

Pentru producerea unui litru de whisky este necesară o cantitate de circa 47 litri de apă.

Creșterea frecvenței secetelor mai ales pe timp de vară, ar putea influența zone din Scoția cu capacități reduse de stocare ale apei dulci, ce depind de lacuri sau râuri locale.

Sursa foto: PxHere