Stiri

Schimbările climatice provocate de om, foarte probabil de vină pentru inundațiile devastatoare din Pakistan

7
min
19/9/2022

Oamenii de ştiinţă au folosit date meteorologice şi "31 de modele computerizate diferite" pentru a compara clima actuală cu cea din perioada preindustrială.

Încălzirea globală a agravat "probabil" precipitaţiile extreme care au provocat inundaţii devastatoare în Pakistan, evidenţiind vulnerabilitatea populaţiei sale în faţa riscurilor crescute ale unor astfel de catastrofe, potrivit unui studiu publicat joi de World Weather Attribution (WWA), relatează AFP.

31 de modele computerizate diferite

"Precipitaţiile extreme din regiune au crescut cu 50 până la 75%, iar unele modele sugerează că această creştere s-ar putea datora în întregime schimbărilor climatice provocate de om, deşi rezultatele prezintă incertitudini considerabile", concluzionează cercetătorii WWA, o reţea de oameni de ştiinţă care evaluează impactul încălzirii globale asupra intensităţii şi probabilităţii evenimentelor meteorologice extreme.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Aproape 1.400 de persoane au murit din iunie în urma acestor inundaţii, care au afectat circa 33 de milioane de persoane şi au provocat pagube de peste 30 de miliarde de dolari în Pakistan.

Pentru realizarea acestui studiu, oamenii de ştiinţă au folosit date meteorologice şi "31 de modele computerizate diferite" pentru a compara clima actuală cu cea din perioada preindustrială, când temperatura medie era mai mică cu 1,2 grade Celsius.

Previziunile climatice dau alarma de ani întregi

Conform concluziilor cercetătorilor, "unele modele sugerează că schimbările climatice au crescut cu până la 50% cantităţile totale de precipitaţii pe cinci zile în Sindh şi Baluchistan", la vârful precipitaţiilor din cele două provincii din sudul Pakistanului, care au primit în luna august "de şapte şi opt ori cantitatea de precipitaţii înregistrată în mod normal".

Oamenii de ştiinţă au analizat, de asemenea, cele 60 de zile cu cele mai puternice precipitaţii musonice din întreg bazinul fluviului Indus, între iunie şi septembrie, însă modelele "au prezentat mari incertitudini".

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru 

"Modelele actuale nu sunt pe deplin capabile să simuleze precipitaţiile" în această regiune "la limita vestică a musonului" şi ale cărui precipitaţii sunt "extrem de variabile de la an la an", au afirmat oamenii de ştiinţă.

Prin urmare, "cercetătorii nu au reuşit să estimeze influenţa schimbărilor climatice asupra acestui aspect".

Cu toate acestea, "ceea ce am constatat în Pakistan corespunde exact cu ceea ce previziunile climatice au estimat ani de zile", a spus Friederike Otto, de la Imperial College London.

Sursa foto: Flickr