Stiri

Schimbarea climatică, principala preocupare a cetățenilor din 22 de țări sondate de Fundaţia pentru o Societate Deschisă

10
min
8/9/2022

Sondajul evidenţiază "o dorinţă comună în sensul unor acţiuni globale mai curajoase" pentru a face faţă acestor probleme.

Schimbările climatice, invazia rusă în Ucraina şi creşterea costului vieţii sunt principalele trei chestiuni care preocupă populaţia din 22 de ţări dezvoltate şi în curs de dezvoltare, potrivit unui sondaj elaborat de Fundaţia pentru o Societate Deschisă (OPS), organizaţie creată de miliardarul american de origine ungară George Soros, a transmis marţi EFE.

Sondaj pentru liderii rupți de realitate

Sondajul, publicat cu puţin timp înaintea începerii Adunării Generale a ONU, evidenţiază "o dorinţă comună în sensul unor acţiuni globale mai curajoase" pentru a face faţă acestor probleme, relevând totodată "o lipsă de încredere în capacitatea comunităţii internaţionale de a conlucra" pentru găsirea unor soluţii.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

"Liderii noştri trebuie să intre în contact cu realitatea înainte de a fi prea târziu", a declarat preşedintele Open Society Foundation într-un comunicat în care subliniază că "cetăţenii sunt mult mai avansaţi decât politicienii atunci când vine vorba să recunoască anvergura sprijinului de care este nevoie".

În Arabia Saudită și Egipt, interes de doar 20%

Criza climatică este, fără îndoială, principala preocupare a persoanelor chestionate, iar 36% dintre respondenţi consideră că schimbările climatice se află printre cele trei probleme principale cu care se confruntă lumea. Doar în două ţări - Arabia Saudită şi Egiptul - proporţia persoanelor preocupate de acest subiect se situează în jurul a 20%.

Potrivit sondajului, cetăţenii din Columbia, Franţa, Germania, India, Mexic, Singapore, SUA şi Turcia au arătat o îngrijorare sporită pentru acest subiect, iar în ţări precum Franţa, Germania şi Serbia, criza climatică se află chiar mai presus de preocupările de ordin economic.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru 

Cu o majoritate de cetăţeni din aceste ţări convinşi că schimbarea climatică le afectează deja vieţile, sub forma evenimentelor meteorologice extreme, 77% dintre respondenţi cred că statele bogate ar trebui să aloce mai mulţi bani pentru a compensa pagubele provocate de această criză la nivel mondial.

Invazia rusă în Ucraina

Sondajul arată că cetăţenii chestionaţi se află ''într-un acord amplu în unele chestiuni'' privind invazia declanşată de Rusia în Ucraina, deşi se înregistrează totodată variaţii importante "în interiorul regiunilor de dezvoltare".

Astfel, în timp ce, în general, 28% dintre persoanele care au participat la sondaj au inclus invazia rusă în Ucraina printre primele trei probleme principale, cetăţenii din ţările din estul Europei şi din G7, cu excepţia SUA, au fost cei care şi-au exprimat cea mai mare preocupare în legătură cu acest subiect.

Nu mai puţin de 45% dintre polonezi şi 39% dintre britanici au numit invazia rusă în Ucraina drept una dintre cele mai importante probleme internaţionale, în timp ce procentul se situează la 22% în SUA, la 21% în India şi Nigeria şi sub 20% în Columbia, Egipt, Mexic, Arabia Saudită şi Turcia.

Teama de război nuclear

Respondenţii nu par a cădea de acord nici în ceea ce priveşte cauzele invaziei. În timp ce 49% dintre sud-africani, 54% dintre nigerieni şi 56% dintre indieni consideră că decizia Rusiei de a invada Ucraina a fost justificată pentru a dispune de o mai mare influenţă a Moscovei asupra Kievului, 78% dintre britanici, 53% dintre germani şi 58% dintre americani şi francezi au respins această afirmaţie.

Un punct comun care rezultă din acest sondaj este că 62% dintre persoanele chestionate sunt de acord cu afirmaţia că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei s-ar putea sfârşi cu un război nuclear, iar 65% dintre respondenţi consideră că Rusia este o ameninţare la adresa securităţii mondiale.

Costul vieţii şi criza alimentară

O altă problemă în privinţa căreia s-a înregistrat un consens semnificativ a fost inflaţia, 49% dintre respondenţi declarându-se preocupaţi de costul vieţii. Mai mult, cetăţenii din Singapore, Regatul Unit, Franţa şi Serbia au considerat că inflaţia reprezintă una dintre principalele trei preocupări cu care se confruntă familiile şi cunoştinţele lor.

Pe de altă parte, în ţările cu venituri medii şi mici există totodată un înalt nivel de anxietate cu privire la o posibilă penurie de alimente. În acest sens, sondajul evidenţiază că în cele trei ţări latino-americane chestionate - Columbia, Mexic şi Brazilia - 80% dintre respondenţi au fost de acord cu afirmaţia: "Mă îngrijorează frecvent faptul că familia mea va suferi de foame". 

Sursa foto: NARA & DVIDS PUBLIC DOMAIN ARCHIVE