Stiri

Șase țări vor primi fonduri europene pentru reducerea riscului la inundații în bazinul Dunării

3
min
19/11/2020

În această perioadă, experții identifică zonele luncilor inundabile din bazinul Dunării și propun soluții tehnice pentru refacerea lor.

Proiectul Danube Floodplain, al cărui lider este Administrația Națională „Apele Române”, își propune să protejeze locuitorii care se află de-a lungul fluviului Dunărea de riscul inundațiilor. Cu o valoare de 3,67 de milioane de euro, fonduri europene, alocate prin Programul Transnațional Dunărea – Interreg, proiectul reunește experți din 10 țări dunărene (România, Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia și Serbia), precum și 20 de organizații.

Din partea României, alături de Administrația Națională „Apele Române”, participă, în calitate de parteneri, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor şi WWF-Romania.

În această perioadă, experții identifică zonele luncilor inundabile din bazinul Dunării și propun soluții tehnice pentru refacerea lor, inclusiv prin stabilirea potențialului de reconectare a acestora. Măsurile care vor fi adoptate în cadrul proiectului vor aduce beneficii majore, atât în managementul riscului la inundații, cât și pentru refacerea biodiversității și a ecosistemelor acvatice.

Proiectul se desfășoară în cinci zone-pilot din bazinul Dunării: Bistreț (România), Begeka Jama (Serbia), Kostanjevica na Krki (Slovenia), Tisa mijlocie (Ungaria) și Hodonin - Holic (Slovacia şi Cehia) pe o perioadă de trei ani, respectiv până la sfârșitul lunii mai a anului viitor.

Proiectul are ca scop promovarea unei abordări comune de către toate țările dunărene, cu privire la refacerea capacității de stocare a apei, de-a lungul fluviului Dunărea, prin reconstrucția ecologică a zonelor inundabile şi maximizarea beneficiilor aduse de ecosistemele acvatice.

Cu sprijinul Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea, vor fi extinse platformele de cooperare și de informare, cu privire la managementul riscului la inundații de la nivelul bazinului hidrografic al Dunării.

Rezultatele proiectului vor contribui la creșterea standardului de viață al comunităților locale, situate de-a lungul Dunării, atât prin reducerea impactului produs de inundații, cât și prin apariția unor noi oportunități de dezvoltare economică la nivel local (pescuit, turism, activități de recreere)”, a declarat Ervin Molnar, directorul general Administrației Naționale „Apele Române”.