Stiri

Șase județe din România vor primi 2,5 miliarde de euro (UE și buget) pentru a se „înverzi” industrial până în 2027

9
min
16/12/2022

Conform unui memorandum aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului, este vorba despre judeţele: Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Mureş şi Prahova.

Un număr de şase judeţe vor beneficia de 2,5 miliarde de euro, dintre care 2,1 miliarde alocare UE, iar 391 de milioane de euro contribuţie naţională, prin Programul Tranziţie Justă.

MIPE, coordonator

Memorandumul vizează consolidarea parteneriatului strategic cu cele şase judeţe, prin semnarea unei declaraţii comune între Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi consiliile judeţene.

Acţiunile stabilite prin Programul Tranziţie Justă urmăresc atenuarea impactului socio-economic al tranziţiei la neutralitatea climatică în judeţele Gorj (537.205.843 euro), Hunedoara (525.733.831 euro), Dolj (61.804.465 euro), Galaţi (58.137.771 euro), Prahova (277.032.659 euro), Mureş (277.032.659 euro).

"Memorandumul are ca obiectiv crearea cadrului pentru consolidarea parteneriatului dintre cele şase teritorii sprijinite din Fondul pentru o Tranziţie Justă în perioada 2021 - 2027, printr-o declaraţie comună care să statueze instituirea unui parteneriat şi a unei colaborări susţinute şi pro-active între părţi astfel încât să se valorifice întregul potenţial al Fondului pentru o Tranziţie Justă în România", informează Guvernul.

Prin declaraţia comună, semnatarii se angajează să sprijine diversificarea economică durabilă din punct de vedere al mediului; creşterea competitivităţii şi capacităţii economiei locale de a genera locuri de muncă de calitate, durabile şi sigure; sprijinirea investiţiilor productive în întreprinderi mari; implementarea acţiunilor climatice asumate la nivelul celor şase judeţe, într-un sistem descentralizat, cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în calitate de coordonator naţional.

Cărbune, oțel, ciment, îngrășăminte

Comisia Europeană anunţă pe 9 decembrie că, datorită adoptării Planului său teritorial pentru o tranziţie justă (PTTJ), România va primi 2,14 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziţie justă (FTJ) pentru a sprijini o tranziţie climatică justă către o economie mai atractivă şi mai verde.

Fondul va viza regiunile cele mai afectate, ajutând astfel România să îşi respecte angajamentul de a elimina treptat cărbunele până în 2032. El va sprijini lucrătorii afectaţi de tranziţia energetică actuală în efortul de a se orienta către noi calificări şi noi locuri de muncă, fără a lăsa pe nimeni în urmă.

De asemenea, fondul va oferi sprijin întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) şi, în cazuri specifice, întreprinderilor mari, pentru a crea locuri de muncă şi a diversifica economia în regiunile de producţie a combustibililor fosili şi în regiunile cu emisii ridicate de dioxid de carbon.

De fondurile alocate vor beneficia şase judeţe: Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Mureş şi Prahova. În Gorj şi Hunedoara încă au loc activităţi de extracţie a cărbunelui, în special în Valea Jiului. Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş au industrii cu emisii ridicate de dioxid de carbon, de exemplu pentru producţia de oţel, ciment şi îngrăşăminte, şi se utilizează pentru încălzire energie pe bază de cărbune.

FTJ va sprijini reabilitarea terenurilor industriale dezafectate din sectorul minier şi a siturilor industriale abandonate, prin crearea de noi spaţii verzi (de exemplu, parcuri, zone comerciale şi zone rezidenţiale destinate locuinţelor sociale).

Finanţările vor viza diversificarea economică prin înfiinţarea de IMM-uri în sectoare care promovează, de exemplu, economia circulară, activităţile tradiţionale precum artizanatul sau producţia de materiale de construcţie ecologice. Fondul va investi, de asemenea, în tehnologii din domeniul energiei din surse regenerabile şi curate, cum ar fi hidrogenul, pentru a combate sărăcia energetică.

Sursa foto: Wikimedia Commons